România are, pentru al doilea an consecutiv, cel mai slab sistem sanitar din cele 34 de ţări analizate în Indexul Euro Health Consumer (EHCI). Ţara noastră nu a obţinut nici măcar 500 de puncte din totalul de o mie, clasamentul realizându-se pe baza chestionarelor completate de pacienţi.

În ultimii doi ani, România a fost depăşită inclusiv de Albania şi Muntenegru în timp ce poziţiile fruntaşe ale clasamentului sunt ocupate de Olanda, Elveţia şi Danemarca.

Noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, crede că mentalităţile pacienţilor şi ale cadrelor medicale reprezintă cea mai mare problemă a sistemului medical.

31.01 - Index European

„Pacienţii privesc spitalul ca pe un duşman şi viceversa, când fiecare ar trebui să aibă grijă unul de celălalt, dar din cauza mentalităţilor, să ne imaginăm că mergem în spital, încă de la intrare liftiera nu te lasă să intri în lift că nu ai făcut aşa, ajungi pe secţie, infirmiera spune dă-mi cinci lei să schimb cearşaful. Este vorba de mentalităţi, de modul în care privim lucrurile”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Tot primul loc de la coadă îl ocupăm şi pentru cheltuielile din Sănătate pe cap de locuitor, rata infecţiilor intraspitaliceşti, rata mortalităţii infantile sau pentru mortalitatea cauzată de cancer şi de boli cardiovasculare.

„România are probleme grave în gestionarea întregului sector public de sănătate. România, Albania şi Bulgaria au o structură învechită a sistemului medical şi ar trebui să beneficieze de sprijin profesional pentru a-şi restructura serviciile de sănătate”, se arată în raportul EHCI.

Olanda, primul loc

Țara lalelelor se află pe primul loc al clasamantului, cu 924 de puncte, urmată îndeaproape de Elveția, Danemarca, Norvegia și Luxemburg. De asemenea, Olanda este singura țară care s-a menținut în top 3 încă din 2005, când s-a realizat primul clasament Euro Health Consumer.

De-a lungul anilor, olandezii au îmbunătățit punctele slabe punctate în rapoartele EHCI. O schimbare majoră a fost înființarea a 160 de centre de îngrijire primară unde se efectuează operații 7 zile din 7.

De asemenea, medicii de familie reprezintă poarta sistemului sanitar, pacienții fiind obligați să aibă trimitere de la medicul de familie pentru a vedea un specialist. Această acțiune de ”filtrare” reduce costurile din Sănătate, dar are și efecte benefice pentru pacient.
 

Sursă: Digi24