România va beneficia de o cantitate de 25157 de flacoane Veklury (Remdesivir), în trei tranşe, pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 eligibili, în cadrul contractului finanţat şi semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare, anunţă Ministerul Sănătăţii.


Astfel, în data de 7 august 2020, ţării noastre îi vor fi repartizate 6026 de flacoane de Remdesivir. Cantitatea ajunge pentru asigurarea tratamentului unui număr de peste 1200 de pacienţi eligibili (5 flacoane/pacient).

Repartiţia realizată de reprezentanţii Comisiei Europene ţine cont de numărul cazurilor la 14 zile şi, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate după Spania.

Conform calendarului transmis de către Bruxelles, în data de 11 septembrie 2020, vor fi primite alte 10336 de flacoane pentru aproximativ 2067 de pacienţi eligibili, iar, în data de 9 octombrie 2020, un număr de 8795 de flacoane care vor ajunge pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1759 de pacienţi eligibili.

Ultimele două tranşe vor fi evaluate în funcţie de evoluţia epidemiologică la 14 zile.

Livrarea cantităţilor se va face în depozitele Companiei Unifarm SA de unde vor fi distribuite către unităţile sanitare desemnate în cadrul Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 555/2020, în funcţie de numărul de cazuri medii şi severe eligibile.

Reamintim că, în data de 28 iulie, Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Începând cu prima parte a lunii august, vor fi puse la dispoziţia statelor membre şi a Regatului Unit, loturi de Veklury, cu coordonarea şi cu sprijinul Comisiei Europene, pentru a răspunde nevoilor imediate.

Comisia Europeană va finanţa contractul, în valoare totală de 63 de milioane de euro. Astfel, va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30000 de pacienţi din spaţiul European, care prezintă simptome severe de COVID-19.