Autorităţile ruse anunţă că, pe teritoriul Federaţiei, a început vaccinarea animalelor de companie împotriva COVID-19 - deşi nu există încă dovezi ştiinţifice care să ateste că virusul se poate răspândi de la vietăţile necuvântătoare la om.


În luna martie, Rusia înregistra primul ser din lume destinat imunizării animelelor de companie contra coronavirusului. Recent, în mai multe regiuni din Federaţia Rusă, animăluţele pot primi vaccinul la cabinetele veterinare, relatează agenţia RIA, preluată de msn.com. Imunitatea astfel dobândită poate dura până la 6 luni.

Uniunea Europeană şi ţări precum Argentina, Coreea de Sud, Japonia şi-au manifestat interesul pentru serul numit Carnivak-Cov. Oamenii de ştiinţă susţin în continuare că nu există dovada că animele de companie joacă un rol semnificativ în răspândirea coronavirusului. Totuşi, infectările cu SARS-CoV-2 au fost conformate la diverse specii de pe glob, inclusiv la căţei, pisici, maimuţe şi nurci.

Reprezentanţii Serviciului federal rusesc pentru supraveghere veterinară şi fitosanitară, Rosselhoznadzor, din subordinea Ministerului Agriculturii, arată că clinicile veterinare primesc tot mai multe cereri de vaccinare din partea crescătorilor de animale, a stăpânilor de căţei şi pisici care călătoresc des şi din partea cetăţenilor ale căror patrupede sunt lăsate în libertate.

Un vaccin asemănător este dezvoltat de compania farmaceutică veterinară americană Zoetis.

Datele arată că nurcile au fost, cu precădere, afectate de COVID-19. Vietăţile semi-acvatice, crescute pentru blana lor, s-au îmbolnăvit cu miile şi au murit de pe urma infectării cu coronavirus. Cea mai ridicată rată de infectare s-a înregistrat în Danemarca, unde milioane de nurci au fost exterminate, ducând la închiderea industriei aferente până în 2022.

 

Oncolog