Din aceeași categorie
Platforma „Open Research Europe” le va oferi tuturor, indiferent dacă sunt cercetători sau simpli cetăţeni, acces gratuit la cele mai recente descoperiri ştiinţifice, se arată pe site-ul Comisiei Europene ec.europa.eu. Va facilita publicarea liberă, rapidă şi rentabilă a lucrărilor ştiinţifice, asigurându-se transparenţa procesului de publicare.
Platforma este un serviciu opţional pentru beneficiarii programelor Orizont Europa şi Orizont 2020, care vor putea astfel să îşi îndeplinească, fără niciun fel de costuri, obligaţiile în materie de acces liber imediat prevăzute în contractele de finanţare.
Aproximativ 40 de lucrări ştiinţifice din diverse domenii ale cercetării au fost deja publicate şi sunt disponibile pentru a fi citite şi evaluate de comunitatea ştiinţifică.
„Trebuie să accelerăm descoperirile ştiinţifice prin practici de cercetare mai colaborative şi mai deschise”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret. „Ajutând cercetătorii să publice în regim de acces liber, platforma «Open Research Europe» elimină barierele din calea fluxurilor de cunoştinţe şi încurajează dezbaterea ştiinţifică”.
Platforma va oferi cercetătorilor un spaţiu de publicare în care să-şi poată împărtăşi rapid rezultatele şi analizele şi care să faciliteze dezbateri deschise şi constructive pe teme de cercetare. Prezintă o gamă largă de indicatori pentru cuantificarea impactului ştiinţific şi social al articolelor şi pentru furnizarea de informaţii cu privire la utilizarea şi reutilizarea acestora.
„Răspunsul UE la pandemia de coronavirus a demonstrat potenţialul ştiinţei deschise de a spori nivelul de colaborare, ilustrând modul în care accesul liber imediat la publicaţii şi date a fost crucial pentru a ajuta cercetătorii să găsească noi tratamente, diagnostice şi vaccinuri. Platforma «Open Research Europe» reprezintă următoarea etapă a acestui proces”, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost prezentă la lansarea Choose Europe for Science
Florentina Ionescu
...Conferinţă privind drepturile pacienţilor şi bolile rare în UE, la Oradea
Florentina Ionescu
La începutul lunii februarie va avea loc, la Oradea, o conferinţă pe tema drepturilor pacienţilor cu boli rare şi bolile rare în Uniunea Europeană.
...A fost publicată o actualizare a Listei de medicamente critice a UE
Florentina Ionescu
În decembrie 2024 a fost publicată o actualizare a Listei de medicamente critice a Uniunii Europene, în ideea de a se evita, în viitor, potenţialele deficite de aprovizionare.
...