Sindicaliştii din sănătate au anunţat luni, 12 martie, agenda viitoarele proteste. Membrii Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas din România, reuniţi în şedinţă extraordinară, au decis pichetarea Ministerelor Muncii, Finanţelor Publice şi Sănătăţii în datele de 20, 22, 27 şi 29 martie.

Revendicările Federaţiei Sanitas rămân, în continuare, „cele pe care le argumentează în faţa tuturor factorilor de decizie, de mai bine de un an”:

  • Acordarea creşterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru TOT personalul din sănătate şi asistenţă socială.
  • Renunţarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite.
  • Adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10.
  • Negocierea şi încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate „Sănătate” şi „Asistenţă socială”.
  • Recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuţiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

„Începând de mâine (marţi n.r.) vom strânge semnături în vederea declanşării unei greve generale, iar, când vom avea destule semnături strânse, vom stabili şi data grevei, iar pentru luna aprilie am stabilit un miting şi un marş. Sunt mai multe date luate în calcul, astfel încât să nu mai păţim ca data trecută să ne respingă solicitarea de autorizaţie a acestui miting. Vom propune mai multe date şi bănuiesc că pentru una dintre ele vom avea aprobare şi vom organiza un miting. Estimăm 20.000 de participanţi, pentru că s-a întrebat fiecare lider judeţean cu câţi oameni poate participa şi s-a ajuns la această cifră”, a declarat preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, după încheierea Consiliului Naţional.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni că nu există motive de grevă, având în vedere că nu există scăderi de venituri în sistemul de sănătate.

„O să mai avem discuţii şi mâine cu cei de la Sanitas pentru că lucrurile trebuie clarificate. Precum aţi văzut, aceste salarii nu sunt salarii mici. Atâta vreme cât nu există scăderi de venituri, nu cred că sunt motive pentru grevă generală. Ar fi cred că o ipocrizie din partea celor de la Sanitas să declanşeze greva. Dar eu cred că putem discuta şi putem găsi soluţii pentru toate problemele. Eu consider că a declara că faci grevă în condiţiile unor venituri care au crescut nu cred că este un motiv real. Mie îmi pare rău că au ajuns la aceste discuţii înainte de întâlnirea noastră de mâine pentru că noi mâine mai aveam programată o discuţie. (...) Nu am înţeles de ce s-a stabilit un calendar al pichetărilor, al grevelor pentru că nu am discutat efectiv pe fiecare categorie în parte”, a explicat ministrul Sănătăţii.