Din luna februarie, Dupixent (substanţă activă dupilumab) este 100% compensat şi disponibil pe bază de prescripţie medicală, pentru indicaţia de dermatită atopică severă la copiii cu vârsta între 6 şi 11 ani şi pentru indicaţia de dermatită atopică moderată până la severă la adolescenţii de peste 12 ani.


Până anul acesta, medicamentul era compensat doar pentru pacienţii adulţi diagnosticaţi cu dermatită atopică forma moderată până la severă, se arată într-un comunicat.

Dupixent® (dupilumab), dezvoltat de Sanofi în colaborare cu Regeneron Pharmaceuticals, reprezintă prima terapie biologică aprobată în Uniunea Europeană pentru copii şi adolescenţi (6-11 şi 12-17 ani) cu forme moderate şi severe de dermatită atopică.

Totodată, medicamentul este disponibil gratuit, prin sistemul de asigurări de sănătate, şi pacienţilor adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste, care suferă de astm sever necontrolat însoţit de inflamaţie de tip 2 -  astm caracterizat conform GINA (Global Initiative for Asthma - Iniţiativa Globală pentru Astm).

Dupixent este o terapie biologică imunomodulatoare ţintită, utilizată pentru tratamentul formelor moderate şi severe de dermatită atopică, fiind primul anticorp monoclonal care inhibă selectiv calea de semnalizare a interleukinelor 4 şi 13, factori determinanţi în inflamaţia de tip 2 care stă la baza dermatitei atopice.

„Povara continuă a dermatitei atopice poate avea un impact de anvergură asupra pacienţilor pediatrici, care suferă de această afecţiune. Astfel, 70% din copii experimentează lipsa somnului, lucru care poate avea un efect negativ asupra dezvoltării neurocognitive”, se arată în comunicat.

Dintre adolescenţii care suferă de dermatită atopică moderată până la severă, 83% evită activităţile de zi cu zi . La 38% din adolescenţii afectaţi de dermatită atopică, forma moderată până la severă, traiectoria educaţională sau profesională poate fi afectată din cauza puseelor care nu sunt controlate corespunzător, iar peste 50% se pot simţi nefericiţi sau deprimaţi.

De asemenea, adulţii cu această afecţiune raportează circa 80 de nopţi pierdute pe an.

Dintre pacienţii cu dermatită atopică, 70—80% dezvoltă şi alte afecţiuni din sfera inflamaţiei de tip 2, cum ar fi astmul sever sau rinosinuzita cronică, care îngreunează şi mai mult povara bolii.

„Dermatita atopică este o povară greu de suportat de către pacient, având în vedere faptul că pruritul intens poate fi cauza multor nopţi pierdute şi, implicit, a scăderii calităţii vieţii. Dupixent (dupilumab)  rezolvă aceste aspecte şi, în plus, poate acţiona asupra comorbidităţilor asociate dermatitei atopice, cum ar fi rinosinuzita cronică însoţită de polipoză nazală şi astm sever, ca urmare a mecanismului ţintit de acţiune asupra inflamaţiei de tip 2. Includerea acestei terapii pe lista celor cu regim de compensare integrală va permite accesul unui număr din ce în ce mai mare de pacienţi, începand cu vârsta de 6 ani,  la o soluţie terapeutică nouă care le poate schimba în bine viaţa, atât lor cât şi membrilor familiilor profund afectaţi de comportamentul şi suferinţa acestora. Pacientul nu trebuie să-şi piardă speranţa, ci să se adreseze medicului specialist pentru a beneficia de acest nou tratament”, declară Doina Muşetescu, General Manager, divizia Specialty Care Sanofi Romania.

„Studiile clinice au demonstrat că dupilumab asigură o ameliorare rapid instalată şi susţinută în timp, atât a severităţii şi extinderii leziunilor caracteristice acestei afecţiuni, cât şi a intensităţii pruritului, simptomul extrem de deranjant al acesteia, răspunzător de anxietate, depresie, insomnii şi suprainfecţii cutanate frecvente. Totodată, dupilumab demonstrează un profil de siguranţă foarte bun, inclusiv în administrarea îndelungată, fără să se observe reacţii adverse care să pună în pericol viaţa pacientului sau să necesite întreruperea administrării”, afirmă prof. dr. Călin Giurcăneanu, medic primar dermatovenerologie, preşedinte al Societăţii Române de Dermatologie.

Dupixent poate fi administrat sub două forme: seringă preumplută de 200 mg şi 300 mg sau stilou injector de 200 mg şi 300 mg. Tratamentul poate fi administrat atât în cabinetul medicului, cât şi prin autoadministrare. Totuşi, se subliniază în comunicat, autoadministrarea se face dacă medicul curant stabileşte că acest lucru este adecvat.

„Este recomandat ca prima doză să se administreze sub supraveghere medicală”, se precizează în document.




Pediatru