În contextul Săptămânii Mondiale a Imunizării care începe astăzi, 24 aprilie, SNMF şi ARPIM atrag atenţia asupra siguranţei şi eficienţei vaccinurilor, una dintre cele mai eficiente metode de prevenţie împotriva bolilor infecţioase. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea contribuie în fiecare an la salvarea a 2-3 milioane de vieţi la nivel global.

Dr. Dina Mergeani, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei: „Aproape jumătate dintre români - 46% - nu sunt convinşi că vaccinarea este cea mai sigură metodă de apărare împotriva unor boli infecţioase, conform unui studiu realizat la începutul acestui an. Această lipsă de convingere se observă în scăderea ratei de vaccinare şi mai departe în creşterea numărului de îmbolnăviri şi decese cauzate de afecţiuni prevenibile prin vaccinare, cum ar fi rujeola. (…) Niciunul din miturile care circulă în spaţiul public şi care sperie adulţii nu pot fi dovedite medical. Recomandăm părinţilor să se adreseze medicului de familie şi să-şi vaccineze copiii, iar adulţilor să ţină cont de recomandările de vaccinare specifice etapei de viaţă în care se află”.
 

Rata vaccinării în România, sub pragul recomandat de OMS

Rata de acoperire vaccinală în România este mult sub pragul de 95% recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În cazul vaccinării antirujeolice, acoperirea vaccinală a scăzut de la 89% în 2016 la 86% în 2014, iar în cazul vaccinării anti-poliomielită, a scăzut de la 94% la 89% în aceeaşi perioadă de timp.

Obiectivul nostru este acela de a contribui la asigurarea accesului universal la vaccinuri şi vaccinare, fie că vorbim despre vaccinarea copiilor sau despre vaccinarea adulţilor. În România sunt două elemente esenţiale care trebuie abordate. Primul dintre ele, asigurarea stocurilor necesare de vaccinuri, care se poate face printr-un dialog continuu şi constant între autorităţi şi producători. Producţia unui vaccin poate dura şi doi ani, astfel că evaluarea necesarului de vaccinare şi solicitările către producători trebuie făcute cu simţ de răspundere şi cât mai din timp. Cel de-al doilea aspect este legat de creşterea ratei de vaccinare prin adresarea îngrijorărilor privind siguranţa şi eficienţa vaccinurilor”, a explicat Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.

În acest moment, aproximativ 30 de afecţiuni pot fi prevenite prin vaccinare, iar cercetătorii au în dezvoltare peste 260 de vaccinuri care să acopere un număr mai mare de afecţiuni, cu scop preventiv sau curativ. Sunt vaccinuri pentru boli infecţioase, afecţiuni oncologice, alergii, boli autoimune sau neurologice.