În Săptămâna Mondială a Imunizării (24-30 aprilie) specialiştii din întreaga lume readuc pe agendă rolul crucial al vaccinării în prevenirea anumitor boli la copii şi adulţi, inclusiv în prevenirea gripei. Din cauza naturii în continuă evoluţie a virusurilor gripale, actualizările la timp ale tulpinilor din vaccinurile gripale sunt esenţiale pentru ca acestea să fie eficiente.


An de an, vaccinurile gripale sunt formulate şi produse în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). La sfârşitul unei întâlniri de informare de patru zile, OMS a anunţat compoziţia actualizată a vaccinurilor gripale pentru sezonul gripal 2023-2024 în Emisfera Nordică, se arată într-un comunicat.

Tulpinile gripale alese pentru a fi utilizate în vaccinurile gripale tetravalente pentru sezonul viitor ar trebui să conţină următoarele:

•           A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 – tulpină similară;

•           A/Darwin/9/2021 (H3N2) – tulpină similară;

•           B/Austria/1359417/2021 (linia B/Victoria) – tulpină similară;

•           B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata) – tulpină similară.

În privinţa procesului de fabricaţie a vaccinurilor gripale, o metodă folosită cu succes de peste 70 de ani este cea bazată pe cultivarea de ouă de găină fertilizate. Aceste vaccinuri sunt în continuare cele mai comune, iar eficacitatea şi siguranţa lor sunt susţinute de numeroase studii clinice şi practice de-a lungul anilor.

„Sezonul gripal recent ne-a reamintit că nu doar COVID-19 este o problemă. După două ierni în care precauţiile pandemice au atenuat gripa, ultimele luni au arătat că aceasta rămâne o ameninţare majoră pentru sănătatea publică, suprasolicitând spitalele şi costând mii de vieţi ale persoanelor nevaccinate”, se mai subliniază

„Vaccinarea anuală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei şi a complicaţiilor sale severe, iar persoanelor vulnerabile li se recomandă insistent să se vaccineze. Acestea includ persoanele în vârstă (inclusiv cele peste 65 de ani), femeile însărcinate, copiii cu vârste între 6 luni şi 5 ani, persoanele cu boli cronice şi lucrătorii din domeniul sănătăţii”.

Rata vaccinării antigripale este mult sub obiectivul OMS, iar un nivel mai ridicat de imunizare este necesar pentru o protecţie mai bună împotriva bolii în întreaga Europă.

Viatris anunţă începerea pregătirilor pentru asigurarea necesarului cu vaccinul său gripal tetravalent pentru sezonul 2023-2024, conform cu recomandările actualizate ale OMS. Compania răspunde prompt anunţului privind noile tulpini gripale şi lucrează pentru a aborda provocarea imunizării în sezonul următor, prin furnizarea la timp a vaccinului gripal în România, se precizează.

„Vaccinul nostru gripal s-a dovedit a fi eficient în prevenirea gripei, având un profil bine cunoscut de siguranţă şi tolerabilitate, aşa cum confirmă ultimele 10 sezoane gripale consecutive din România, în care acesta a fost cel mai utilizat vaccin gripal prin Programul Naţional de Vaccinare al Ministerului Sănătăţii. În cadrul angajamentului nostru de a contribui la protecţia împotriva gripei sezoniere, am început deja procesul de producţie pentru a furniza vaccinul nostru înaintea următorului sezon gripal. Salutăm obiectivul Ministerului Sănătăţii de creştere a ratei de vaccinare la care putem contribui substanţial, având un raport cost-eficienţă favorabil. Astfel, vaccinul gripal Viatris este vaccinul pe care se poate baza întreaga familie, începând cu vârsta de 6 luni până la vârstnicii de peste 65 de ani, contribuind la extinderea viabilă şi sustenabilă a imunizării gripale în ţara noastră”, a declarat Dana Duma Inczeffi, Country Manager Viatris România.





Farmacist