Obezitatea este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta simptome şi complicaţii severe ale COVID 19, independent de alte boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, arată rezultatele preliminare ale unui nou studiu publicat în Nature Review Endocrinologie. Cercetarea citează mai multe rapoarte ale Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, care defineşte obezitatea severă ca având un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mare, potrivit Medical News.

O echipă de experţi din Germania, Regatul Unit şi Statele Unite a examinat dovezile şi a clarificat ceea ce se ştia până acum despre complicaţiile date de obezitate în infecţia cu noul coronavirus. Datele a 383 de pacienţi din China au arătat că obezitatea a fost asociată cu un risc mai mare de 142% de a dezvolta o pneumonie severă asociată cu COVID 19.

Un alt studiu realizat pe 4.000 de pacienţi cu COVID 19 în New York, arată că obezitatea severă a fost un factor de risc major, ce a necesitat spitalizare, mai mult decât în cazul persoanelor în vârstă. Un studiu realizat în Seattle asupra pacienţilor cu COVID 19 arată rezultate similare. Analiza datelor demonstrează că 85% dintre pacienţii cu obezitate au necesitat ventilaţie mecanică, comparativ cu 64% dintre pacienţii fără această afecţiune. Mai mult, 62% dintre pacienţii cu obezitate au murit, comparativ cu 36% dintre cei fără obezitate.

Un alt studiu inclus în analiza experţilor a fost cel al medicilor francezi care au ţinut sub observaţie 124 de pacienţi din Lille şi care au constatat că pacienţii cu obezitate prezentau risc mai mare de a necesita ventilaţie mecanică invazivă.

Autorii studiului publicat în Nature Review Endocrinologie arată că obezitatea ar putea creşte riscul complicaţiilor în cazul infectării cu COVID-19, printre care se numără disfuncţiile respiratorii.

Persoanele cu obezitate sunt mai susceptibile să aibă o rezistenţă mai mare a virusului în căile respiratorii, volumele pulmonare fiind mai mici şi muşchii respiratori mai slabi. Aceşti factori pot duce, în cazul unui pacient cu obezitate, la dezvoltarea de pneumonii şi pot pune stres suplimentar asupra inimii. Obezitatea este, de asemenea, asociată cu diabetul, boli de inimă şi boli de rinichi, toate acestea crescând riscul de a dezvolta pneumonie.