Două dispensare situate în localităţi rurale din judeţul Mureş au fost dotate cu aparatură medicală modernă. A fost achiziţionată şi o ambulanţă pentru comuna Beica de Jos, prin proiectul „Sate Sănătoase”, finanţat cu fonduri nerambursabile norvegiene.


În cadrul proiectului coordonat de Ministerul Sănătăţii şi primăria comunei Beica de Jos, în parteneriat cu Asociaţia Divers şi Asociaţia Bente AID, a cărui finanţare se ridică la peste 820.000 de euro, au fost realizate şi un model de implementare a serviciilor medicale şi educaţie preventivă la sate, precum şi un ghid de bune practici privind arhitectura centrelor medicale pentru comunităţile rurale, informează Agerpres.

Primarul comunei Beica de Jos, Maria Moldovan, a declarat că peste 2.000 de persoane vulnerabile din 11 sate din judeţul Mureş au beneficiat de servicii medicale şi preventive, de reabilitarea şi de dotarea cu aparatură medicală modernă a două dispensare, în cadrul proiectului „Sate Sănătoase”, finanţat în cadrul Programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european”.

„Am achiziţionat o salvare nouă, care rămâne pentru comuna Beica de Jos. Avem două ecografe, două EKG-uri, urmează să vină scaunul de stomatologie. Am dotat un dispensar medical în localitatea Căcuciu, unde avem un cabinet de ginecologie dotat cu ecograf, cu scaun, cu tot ce trebuie şi un cabinet de medic de familie (...) În continuare căutăm medici specialişti ca să folosim aparatele”, a declarat Maria Moldovan.

Managerul de proiect, Mircea Nechiti, a arătat că proiectul este implementat în proporţie de 95%, urmând să mai vină câteva echipamente pentru finalizarea dotării cabinetelor medicale.
Sursă foto: Facebook Dumitriţa Gliga

 


 


ORL