Consiliul Judeţean Satu Mare a finalizat un proiect important: în cadrul Secţiei Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a fost înfiinţat Centrul STROKE, pentru pacienţii cu AVC ischemic.


Cu fonduri europene, noul centru a fost echipat cu tehnologie de vârf pentru diagnosticarea rapidă şi precisă a accidentelor vasculare cerebrale. Aceasta include imagistică avansată şi alte echipamente medicale care determină tipul şi severitatea leziunilor, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean.

Complementar investiţiei de construire a clădirii Secţiei de Neurologie în imediata apropiere a unităţii de primiri urgenţe, Centrul STROKE nou înfiinţat ar putea reduce la jumătate numărul cazurilor de decese survenite în urma accidentelor vascular cerebrale.

Dotările achiziţionate prin proiect cuprind 10 paturi, ecografe doppler extra şi intracranian, RMN cu angio cerebral, aparate EEG, EMG, staţie de monitorizare, monitoare şi alte instrumente speciale dedicate îmbunătăţirii diagnosticului, tratamentului şi reabilitării pacienţilor afectaţi de AVC. Tot acest proiect a inclus şi o investiţie importantă pentru întregul spital, instalarea unui centru de generare a oxigenului medical.

În Europa, AVC-ul este a doua cauză de deces şi invaliditate în rândul populaţiei adulte. Secţia Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare internează anual între 1.800-2.000 de pacienţi cu diverse patologii, cea vasculară reprezentând peste o treime din cazuri, se precizează.

Proiectul „AVC – Added Value for Cooperation in Stroke Situations” a fost implementat în parteneriat de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Consiliul Judeţean Satu Mare şi Spitalul Universitar din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg, Ungaria. Investiţia, în valoare de 854.000 de euro, a fost finanţată prin Programul INTERREG V-A România – Ungaria.

Sursă foto: Facebook Judeţul Satu Mare - Consiliul Judeţean


 



Alergologia