Vineri, 25 noiembrie, a avut loc semnarea acordului-cadru de colaborare instituţională româno-italiană între Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti (IOB) şi Istituto Nazionale dei Tumori Milano | Fondazione IRCCS.


La evenimentul ce s-a desfăşurat la rectoratul UMFCD au participat ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila; directorul general al Istituto Nazionale dei Tumori di Milano, Carlo Nicora; managerul IOB, dr. Bogdan Cosmin Tănase; rectorul UMF „Carol Davila” din Bucureşti, prof. univ. dr. Viorel Jinga şi alte personalităţi de seamă din lumea academică şi medicală, atât din ţară, cât şi din Italia.

foto text1

Doi poli de excelenţă şi-au dat mâna

„Era evoluţia naturală să închegăm o colaborare între aceste institute, fiecare dintre ele fiind un pol de excelenţă în ţara respectivă. Noi am fost deja într-o vizită la Milano, pentru a vedea ce se întâmplă acolo, care este optica lor de dezvoltare şi lucrurile pe care le fac. Bineînţeles, ne-am dorit foarte mult, după această vizită, să facem nişte colaborări centrate atât pe pregătirea personalului medical, pe schimburi de experienţă între noi şi ei [cei de la Institutul Naţional de Tumori din Milano], cât şi pe proiecte comune de cercetare”, a declarat pentru MedicHub dr. Bogdan Cosmin Tănase, managerul Institutului Oncologic din Bucureşti.

foto text 2

El a amintit că medicii de la Istituto Nazionale dei Tumori Milano au, printre altele, un centru care este setat pe cercetarea fundamentală şi pe cercetarea aplicată, cu tehnologii de ultimă generaţie. „Până acum, în aceste schimburi de experienţă, de exemplu, dacă trimiteam un coleg de-al nostru sau o delegaţie să facă un stagiu în cadrul Institutului Oncologic din Milano, practic nu aveam baza legală care să ne acopere să îi susţinem financiar şi din alte puncte de vedere. Acest acord îşi propune să rezolve, printre altele, acest punct, ca să putem închega o colaborare mai strânsă”, a precizat managerul IOB.

În contextul acestei strânse colaborări, dr. Bogdan Tănase a amintit că medicii de la Institutul Naţional de Tumori din Milano au o unitate care se ocupă în mod special de sarcoame, fiind un centru de excelenţă în tratamentul sarcoamelor, iar „o colegă a noastră a beneficiat din plin de experienţa lor. Dar practic, pe perioada cât a fost acolo, contractul dânsei de muncă a fost suspendat. Ăsta e un aspect pe care trebuie să îl rezolvăm. Căutăm să îl rezolvăm prin acest acord”.

Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila”, a amintit în discursul său de la începutul evenimentului de astăzi, că, din nefericire, această vastă patologie – cancerul – continuă să se impună chiar şi în secolul XXI, când medicina şi cercetarea ştiinţifică medicală au atins performanţe fără precedent.

foto text 3

 

Colaborare care aduce un plus de valoare

„Frumoasa colaborare ce se naşte astăzi între Institutul Oncologic Bucureşti şi Institutul de Tumori din Milano va aduce un mare plus de valoare în tot ceea ce înseamnă abordarea acestei patologii din perspectiva unor noi condiţii de diagnostic şi tratament, a implementării terapiilor inovative, a amplificării proiectelor de cercetare ştiinţifică medicală, dar mai ales din cea a prevenţiei. Iar acest ultim capitol reprezintă nu doar în Oncologie, ci în întreaga plajă a specialităţilor medicale, una dintre componentele esenţiale în protejarea şi securizarea sănătăţii”, a subliniat prof. dr. Viorel Jinga.

Şi ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a amintit de importanţa acestui moment, de semnarea acordului-cadru de colaborare instituţională româno-italiană între Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti şi Istituto Nazionale dei Tumori Milano | Fondazione IRCCS.

„Aş vrea să mulţumesc colegilor noştri din Italia pentru că au fost deschişi la realizarea unui parteneriat în sprijinul pacienţilor din România. Acest lucru este o extindere a lucrurilor pe care ei le fac în viaţa de fiecare zi, pentru că 2% din populaţia Italiei este de origine română, sunt cetăţeni români. Aşa că au tratat cu siguranţă şi pacienţi din România şi le mulţumesc şi pentru acest lucru”, a declarat ministrul Sănătăţii.

foto text 4

Profesorul Rafila a adus în discuţie şi faptul că, de curând, Parlamentul României a adoptat Planul Naţional de Control al Cancerului şi că „astfel de parteneriate pot să ajute la implementarea unui astfel de plan în perioada următoare, atât prin pregătirea comună a specialiştilor din cele două instituţii, cât şi prin extinderea bunelor practici dezvoltate la Milano şi la Bucureşti”.

Carlo Nicora, directorul general al Istituto Nazionale dei Tumori di Milano, a afirmat, în alocuţiunea sa, ce reprezintă această colaborare româno-italiană: „Suntem onoraţi şi tare fericiţi de această colaborare cu Institutul Oncologic Bucureşti pentru a promova şi, în acelaşi timp, pentru a susţine cooperarea internaţională în sectorul oncologic, clinic, ştiinţific, tehnic, de asistenţă, de asemenea, în domeniul formării, în prevenţie şi în voluntariat”.

foto text 5

Text: Florentina Ionescu
Foto: Darius Dubreu






Oncolog