Medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad constată că multe persoane care au avut COVID-19 dezvoltă alergii, chiar dacă nu au în istoric sensibilitate la polen sau la alte substanţe.


Medicul Camelia Ciacli, specialist în alergologie-imunologie clinică în cadrul SCJU Arad, a declarat că, în ultimele săptămâni, foarte mulţi pacienţi alergici ajung la cabinetul de specialitate al spitalului, informează Agerpres.

„Pe lângă pacienţii care se cunosc cu afecţiune alergică de mai mulţi ani, apar tot mai multe cazuri de pacienţi la vârste mai înaintate, cu afecţiuni clar documentate de etiologie alergică (...) Am observat că pacienţi care au prezentat infecţie cu SARS-CoV-2, fără antecedente patologice alergice, au dezvoltat anumite sensibilizări alergice într-un număr destul de mare”, a spus dr. Camelia Ciacli.

Studii recente demonstrează că afecţiunea alergică duce la scăderea calităţii vieţii, asemănător bolilor cardio-vasculare sau diabetului zaharat, a precizat medicul.

„Pacienţii prezintă de cele mai multe ori strănut în salbe, rinoree apoasă, nas înfundat, prurit nazal, prurit ocular, tuse seacă iritativă. Orice simptome care persistă mai mult de cinci-şapte zile pun problema unui diagnostic diferenţial cu o boală alergică la debut. Există nenumărate cazuri în care boala se agravează şi poate să apară o criză de astm”, a spus Camelia Ciacli.

În ultima lună, la Spitalul Judeţean Arad au ajuns circa 100 de pacienţi cu afecţiuni alergice.

 Alergologia