Cel de-al doilea accelerator liniar de particule de la Secţia de Radioterapie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi „Sf. Apostol Andrei” a fost pus în funcţiune, în prezenţa Ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila şi a preşedintelui Consiliului Judeţean(CJ) Galaţi, Costel Fotea.


Valoarea investiţiei, care include achiziţionarea celui de-al doilea accelerator liniar de particule şi amenajarea buncărului, este de peste 2,1 milioane de dolari - fonduri de la Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de Ministerul Sănătăţii, informează Agerpres.

În ţară au fost instalate 15 astfel de acceleratoare, în 11 amplasamente, dintre care două la Galaţi, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Galaţiul este un oraş important, (...) are şi resursă umană calificată în acest domeniu, iar Facultatea de Medicină din Galaţi poate să pregătească specialişti şi o face pentru ca aceste aparate să poată fi utilizate. Este importantă această regionalizare, care permite accesul la radioterapie de înalt nivel, lucru care se întâmplă aici. Mă bucur că pacienţii au acces la astfel de soluţii terapeutice”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

„De astăzi, pacienţii cu afecţiuni oncologice se pot trata la Galaţi cu ajutorul a două acceleratoare liniare de particule. Noul echipament medical, care a fost deja pus în funcţiune, este unul dintre cele mai performante din lume”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

El a arătat că medicii de la Secţia de Radioterapie a SCJU Galaţi realizează zilnic aproximativ 50 de şedinţe cu acceleratorul liniar de particule, inaugurat la sfârşitul lui 2019, şi spune că era nevoie de un al doilea aparat.

De la inaugurarea primului accelerator liniar de particule au fost realizate aproximativ 37.000 de şedinţe de radioterapie.

Sursă foto: Facebook Costel Fotea

 



Oncolog