Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a fost prezent la operaţionalizarea serviciilor digitale integrate pentru pacienţii critici din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara.


Proiectul pentru sistemul de digitalizare a Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, realizat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu”, a durat 24 de luni şi a avut un buget de 3 milioane de euro din bani europeni, nerambursabili, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Proiectul a conectat digital structurile de anestezie şi terapie intensivă din cele trei pavilioane ale spitalului. Programul are funcţii care cresc siguranţa şi calitatea îngrijirii pacienţilor. Iniţiativa oferă instrumente pentru protecţia datelor medicale şi de asigurare a securităţii informatice în domeniul intraspitalicesc.

În cadrul vizitei de la Timişoara, ministrul a declarat că digitalizarea secţiilor de anestezie terapie intensivă este un pas important pentru acordarea de servicii medicale care cresc siguranţa actului medical şi a pacienţilor. Este un model de bună practică ce poate fi extins la nivel naţional.

În perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţie instrumente de finanţare prin PNRR şi din alte resurse financiare, pentru digitalizarea cât mai multor secţii ATI la nivel naţional.

Un alt subiect abordat de ministrul Rafila în cadrul vizitei a fost cel legat de proiectul Institutului Regional de Oncologie din Timişoara: „Aşa cum Bucureştiul, Iaşul şi Clujul au asemenea institute, şi Timişoara este îndreptăţită să aibă un institut de oncologie. Sper să putem demara Planul naţional de combatere a cancerului, unde există recomandarea dezvoltării unor astfel de centre de excelenţă, care să ofere serviciile necesare pacienţilor neoplazici. Este important ca acestea să fie în centrele universitare, unde există resursele umane înalt calificate în acest domeniu. Impactul cancerului la nivelul global este extrem de mare, este o patologie care din fericire începe să devină tratabilă şi vindecabilă, cu revenirea la o viaţă normală”, a mai spus Alexandru Rafila, citat în comunicat.

Sursă foto: Facebook Alexandru Rafila



Medic