Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au efectuat, vineri, 25 august, un control inopinat la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, pentru a verifica o serie de informaţi apărute în spaţiul public în legătură cu posibile fapte de corupţie cu fonduri din PNRR.


„Discutăm despre un proiect în valoare de 5,7 milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii medicale ambulatorie în Spitalul Clinic de Psihiatrie «Alexandru Obregia», spital aflat în subordinea Primăriei Capitalei. Proiectul a fost aprobat pentru finanţare integrală din PNRR în 2 februarie, iar contractul de finanţare a fost semnat la scurt timp după”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii, în care este citată o declaraţie a dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat.

„Mă îngrijorează faptul că, deşi au trecut aproape 6 luni de la semnarea contractului, această unitate sanitară nu a demarat efectiv procedurile de implementare, fapt care va duce nemijlocit la întârzieriîn PNRR şi va afecta, global, întregul program!”, a mai spus secretarul de stat.

Ministerul Sănătăţii, în calitate de finanţator şi de coordonator naţional PNRR pentru componenta Sănătate monitorizează fiecare procedură de achiziţie publică realizată cu bani europeni nerambursabili.

„Atunci când sunt sesizate încălcări sau vor exista suspiciuni cu privire la posibile fapte de corupţie, vă asigur că vom interveni rapid şi nu vom accepta ca cineva, indiferent cine este, să pună în pericol acest Program. PNRR este ultimul tren pentru schimbarea înfăţişării sistemului de sănătate din România!”, a precizat secretarul de stat.

„Oameni buni! Dacă nu utilizăm corect, transparent şi în beneficiul pacienţilor aceşti bani (sume istorice pentru România) pentru a dezvolta spitalele, pentru a creşte siguranţa pacienţilor şi a

actului medical, nu mai avem nicio altă şansă! În concluzie, pe aceeaşi lungime de undă cu ministrul Sănătăţii, în calitate de Secretar de Stat responsabil de coordonarea la nivel naţional a PNRR din Sănătate, spun ferm: TOLERANŢĂ ZERO pentru cei care risipesc chiar şi un euro din acest program! Aviz amatorilor!”, se mai arată în apelul dr. Alexandru Rogobete.

„În urma rezultatului corpului de control, daca va fi cazul, cu siguranţă vom rezilia contractul de finanţare! Acest lucru se va întampla în cazul tuturor beneficiarilor unde identificăm nereguli grave şi fapte de corupţie!”, a avertizat secretarul de stat.

 

 

Psihiatru (2)