În contextul în care România se confruntă cu stocuri deficitare de medicamente, care nu sunt legate de criza COVID-19, pacienţii români încep să fie extrem de afectaţi. Astfel, Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) îşi arată disponibilitatea pentru importul paralel de produse, precum Euthyrox 100 μg sau / şi a oricărui alt medicament cu stocuri insuficiente în farmacii din alte ţări ale UE imediat.

În acest moment, companiile membre ADEM au demarat deja procedurile legale de autorizare a importului paralel a medicamentului având ca substanţă activă levotiroxina sodică, în vederea atenuării deficitelor sesizate public în ultima perioadă de către pacienţi şi farmacişti. Avem posibilitatea importului paralel a aproximativ 10.000 de cutii, în următoarele două săptămâni, cantităţi care pot fi suplimentate şi ulterior, în funcţie de nevoie, se arată într-un comunicat de presă transmis de ADEM. Explorăm posibilitatea importului paralel şi pentru alte medicamente raportate a fi în deficit de către autorităţile competente şi contăm pe colaborarea cu acestea, spun reprezentanţii Asociaţiei.

Potrivit ADEM, „în ultimii ani, am adus în atenţia publică de mai multe ori posibilităţile oferite de importurile paralele de medicamente. Până în prezent, răspunsul a vizat crearea unui importator acceptat de stat - care poate fi considerat un prim pas. Cu toate acestea, încurajăm cu tărie ca România să facă acum al doilea pas şi să stabilim un cadru funcţional corespunzător pentru importurile paralele de medicamente - atât pentru autorizaţiile de import paralel, cât şi pentru importurile de urgenţă ale tuturor distribuitorilor angro eligibili. Acest lucru ar putea ajuta la asigurarea sustenabilităţii pe termen lung a asistenţei medicale româneşti, aşa cum s-a întâmplat în mai multe alte state membre ale UE. Suntem în măsură de a pune la dispoziţia autorităţilor cele mai bune practici din întreaga UE, în acest context”.

În acelaşi timp, distribuţia paralelă pe piaţa internă a UE este una de reciprocitate. Fără exporturi, nu vor exista importuri. În acest context, reamintim că independent de situaţia actuală cauzată de coronavirus, notificăm către Agenţia Naţională a Medicamentelor şi a Dispozitivelor Medicale fiecare cutie de medicament pe care intenţionăm să o exportăm. Astfel, autorităţile naţionale competente supraveghează complet ceea ce poate fi exportat şi pot ridica obiecţii cu privire la acest lucru, dacă este justificat, pentru a evita orice lipsă. Aceasta poate fi în continuare o abordare echilibrată, ce poate însemna o solidaritate deplină, în timp ce pacienţii români sunt protejaţi, se mai precizează în comunicatul ADEM.

„Angajamentul nostru deplin, dincolo de obligaţiile legale şi de situaţia epidemiei actuale, este de a nu exporta medicamente care în România au risc de discontinuitate. Peste 50% din importurile paralele ale UE provin din cele 12 ţări ale UE cu cel mai mare PIB / locuitor. În acelaşi timp, importurile paralele cresc în ţările Europei de Est şi de Sud. Ca exemplu, Polonia este acum a şasea piaţă de importuri din UE, iar Bulgaria are un sector de importuri paralele viabile din punct de vedere comercial”, afirmă reprezentanţii ADEM.