Membrii Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi s-au reunit, luni, 18 decembrie, la Bucureşti, pentru prima oară după alegerea noii conduceri, în cadrul unei şedinţe extraordinare. Preşedintele CMSR, dr. Florin Lăzărescu, a prezentat priorităţile acestui mandat, axate pe dezvoltarea stomatologiei din România, în beneficiul pacienţilor şi cu protejarea intereselor profesionale ale medicilor stomatologi.


La şedinţă au participat reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor centrale partenere, alături de membrii Biroului Executiv Naţional al CMSR şi de liderii din teritoriu. În cuvântul de deschidere, dr. Lăzărescu a felicitat membrii noului Consiliu şi a transmis mulţumiri conducerii Ministerului Sănătăţii, reprezentat de către secretarul de stat Tiberius-Marius Brădăţan, pentru sprijinul acordat respectării cadrului legal şi corectării derapajelor din ultima vreme de la nivelul Colegiului, se arată într-un comunicat.

„Medicii stomatologi din România au ales o nouă conducere, la finalul acestui an, votând masiv pentru schimbarea care să valorifice rolul nostru în societate. Dorim ca pacienţii noştri să beneficieze de cele mai bune servicii şi tratamente, iar medicul stomatolog să fie un partener loial şi eficient în implementarea politicilor de sănătate publică de la nivelul Ministerului Sănătăţii”, a declarat preşedintele CMSR.

La rândul său, secretarul de stat a transmis aprecierile ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, faţă de implicarea noii conduceri a Colegiului în dezvoltarea stomatologiei din România, în acest sens transmiţând invitaţia de a avea un dialog pentru coordonarea eforturilor de colaborare şi construcţie instituţională.

Prezentând obiectivele principale ale mandatului de conducere, dr. Lăzărescu a menţionat o serie de priorităţi ale perioadei următoare: facilitarea accesului tuturor pacienţilor români la serviciile stomatologice, susţinerea cabinetelor individuale şi clinicilor mici, digitalizarea activităţii CMSR, reformarea sistemului de Educaţie Medicală Continuă şi clarificarea cadrului de funcţionare şi reglementare.

„Accesul la tratamente stomatologice este încă inegal. Aproape jumătate din populaţia României, care trăieşte la ţară, este lipsită de acces şi ne dorim ca împreună cu dumneavoastră, cu autorităţile centrale şi locale, să stimulăm medicii stomatologi să deschidă cabinete în spaţiul rural. Am înfiinţat un departament în acest sens şi suntem gata să lucrăm împreună pentru a susţine politici publice eficiente. Dorim să utilizăm cât mai multe fonduri europene pentru dotarea cabinetelor şi, urmând modelul statelor occidentale, să identificăm formula optimă de a derula programe naţionale privind profilaxia şi urgenţele medicale stomatologice. Dezvoltarea stomatologiei în România a generat o evoluţie bună profesională şi antreprenorială pentru colegii noştri, care lucrează, în mare parte, în cabinete mici sau mijlocii, unde oferă tratamente pacienţilor, dar care au nevoie de susţinere pentru a consolida prezenţa lor în comunităţile pe care le tratează. Soluţia poate fi generată de finanţările europene, cele naţionale dar şi de un sistem de creditare mai prietenos, direcţii pe care CMSR le va încuraja şi facilita, acolo unde va exista deschidere în acest sens. Vom implementa, totodată, un sistem de pregătire şi Educaţie Medicală Continuă bazat pe nevoile reale pe care le au colegii noştri. Totodată, lucrăm, deja, la un proiect de digitalizare la nivel naţional, prin care comunicarea noastră cu medicii stomatologi să se poată derula mai eficient”, a spus preşedintele CMSR.

Una dintre cele mai importante chestiuni care preocupă comunitatea profesională din domeniu este legată de cadrul legislativ.

„Sunt multe reglementări care vizează activitatea noastră, aflate în diverse stadii de elaborare sau implementare, şi dorim ca, în ceea ce ne priveşte, să fim parte din procesul de consultare. Experienţa noastră profesională, relevanţa practică a interacţiunii noastre cu pacientul şi dialogul permanent pe care îl avem prin structurile noastre asociative ne oferă toate atributele necesare pentru a fi, alături de autorităţi, un actor activ în procesul de reglementare a activităţii noastre,” a precizat preşedintele CMSR.

După prezentarea noilor membri ai Consiliului Naţional, au fost dezbătute temele care sunt legate de obiectivele strategice pentru mandatul 2024-2027:

  • Armonizarea legislaţiei cu nevoile actuale ale stomatologiei din România
  • Creşterea competenţelor medicilor stomatologi
  • Stabilirea unui cadru concurenţial pe piaţa de stomatologie
  • Debirocratizarea CMSR, comunicare şi digitalizare
  • Creşterea calităţii serviciilor stomatologice
  • Stabilirea principalelor comisii de lucru
  • Formarea de grupuri de lucru pentru sprijinirea cabinetelor mici şi mijlocii, precum şi a celor din mediul rural, pentru digitalizare şi, respectiv, pentru modificări legislative.

În cadrul şedinţei Consiliul Naţional a fost analizată şi situaţia alegerilor pentru BEX-urile din judeţele Constanţa şi Vâlcea, unde nu a fost finalizat procesul electoral. În acest sens, o nouă Comisie Electorală Centrală a fost votată pentru soluţionarea cu celeritate a situaţiei.

În privinţa litigiilor existente, acestea vor fi analizate de un grup de lucru care va gestiona stingerea lor pe cale legală, în timp ce situaţia celor şase medici stomatologi sancţionaţi în trecut pentru aşa-zise delicte de opinie, a fost abordată în prezenţa acestora. Cu această ocazie, a fost subliniat rolul Comisiei de Disciplină în sancţionarea cazurilor de malpraxis, şi nu în pedepsirea medicilor care îşi exercită dreptul constituţional la liberă exprimare.

„Nu voi permite derapaje care să conducă la îngrădirea dreptului de a gândi şi vorbi liber. CMSR este organul de reprezentare profesională a stomatologilor şi nu trebuie folosit pentru intimidări sau represiuni. Vom clarifica rapid aceste situaţii şi ne vom asigura că noul cadru legal nu va mai lăsa ocazia niciunei conduceri să sancţioneze persoanele considerate incomode”, a declarat dr. Florin Lăzărescu.

Pentru clarificarea aspectelor legale şi financiare legate de activitatea din ultimii ani şi pentru eliminarea eventualelor riscuri în aceste domenii, Consiliul a decis efectuarea unui audit financiar şi juridic.

Totodată, pentru consolidarea conexiunilor europene, membrii Consiliului Naţional al CMSR au discutat despre afilierea Colegiului la structurile europene, respectiv la Council of European Dentists.

În spiritul transparenţei, temele dezbătute şi deciziile luate în cadrul şedinţei Consiliului vor fi publicate pe site-ul instituţiei.





Alergologia