În ultimii ani, un număr crescător de studii a subliniat legătura dintre lipsa de expunere la lumina naturală şi dezvoltarea miopiei la copii. Mai nou, creşterea cazurilor de miopie la vârsta adultă, mai precis la persoanele născute la finele anilor ’60, este cea care îngrijorează oamenii de ştiinţă.


„De acum încolo, este vorba de o problemă de sănătate publică, urgentă la nivel internaţional”, subliniază cercetătorii de la UK Biobank Eye and Vision Consortium, citaţi de publicaţia Top Santé.

Cercetătorii au colectat date despre sănătatea ochilor de la 107.442 participanţi la studiul UK Biobank, cu vârste între 40 şi 69 de ani, născuţi între 1939 şi 1970. Specialiştii au putut determina faptul că pesoanele născute la finele anilor ’60 sunt cu 10% mai susceptibile de a suferi de miopie decât cele născute cu trei decenii mai devreme – şi că majoritatea au devenit mioape la vârstă adultă.

La persoanele născute între 1939 şi 1944, 12,6% au dezvoltat miopie în copilărie şi 7,4% mai târziu, în viaţa adultă. La cele născute între 1965 şi 1970, 15,6 % au dezvoltat miopie în copilărie şi 13,6% în viaţa adultă.

Conform cercetătorilor, multiple cauze ar putea explica de ce cazurile la vârstă adultă au crescut de la o persoană din 5 la o persoană din 3.

Creşterea duratei studiilor, a timpului liber petrecut în faţa ecranelor multiple (televizoare, console, tablete), modificarea regimului alimentar se numără printre cauze.

În cazul copiilor, perioada de pandemie a avut un efect defavorabil. Cercetătorii au observat că, după prima perioadă de lockdown, s-au înmulţit cazurile de miopie la micuţii de peste 6 ani. În China, după 4 luni de izolare – din februarie până-n mai 2020 – proporţia copiilor miopi de peste 6 ani s-a triplat, conform unui studiu publicat în JAMA Ophtalmology.

Societatea americană de oftalmologie, care a studiat evoluţia incidenţei miopiei din 2000 încoace şi a făcut previziuni pentru următorii 30 de ani, arată că jumătate din populaţia lumii ar putea suferi de această tulburare de vedere în 2050.

Oftalmologii americani pledează pentru implementarea unor strategii de prevenire la nivel mondial  – mai precis, examene oculare regulate atât la copii, cât şi la adulţi.

 

Pediatru