Iniţiativa legislativă, care a fost votată în unanimitate în Senat, doreşte să repare o nedreptate făcută zecilor de mii de medici de familie, de specialitate sau stomatologi, care lucrează în cadrul propriilor lor cabinete medicale. Potrivit legislaţiei actuale, lor nu le este recunoscută vechimea în muncă în cazul unor concursuri de angajare sau a încadrării în grila de salarizare, în unităţile publice.


„Ne-am consultat cu medicii de familie, stomatologii şi asociaţiile profesionale ale acestora şi ne-au semnalat o lacună în lege, pe care acum o reparăm”, se arată într-un comunicat semnat de iniţiatoarea legii, Oana-Silvia Ţoiu - deputat în Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

„Medici de familie, chiar şi cu 20 de ani de experienţă, nu aveau vechimea în muncă recunoscută la concursurile de angajare sau în grila de salarizare din mediul public, deşi plăteau contribuţiile aferente, deoarece li se cereau la dosar contracte de muncă. Fiind profesii liberale, aceştia nu îşi pot face contracte de muncă lor înşişi, în propriul cabinet, pentru că nu au legal această opţiune. Ei plătesc contribuţii pe munca independentă, experienţă care, odată ce trece legea noastră, le va fi recunoscută deplin. Mulţumesc pentru sprijin colegilor senatori din Comisia pentru sănătate şi din Plen pentru votul în unanimitate şi sper ca proiectul să beneficieze de acelaşi sprijin şi la Camera Deputaţilor”, precizează Oana Ţoiu.

Noua propunere legislativă prevede ca perioada în care cabinetul medical individual a furnizat servicii medicale să fie considerată experienţă profesională de medic pentru titularul cabinetului şi să fie considerată vechime în muncă, similar prevederilor legale care li se aplică avocaţilor care au recunoscută vechimea în propriile cabinete.

Pentru a fi luată în considerare ca vechime în muncă pentru medic, cabinetul său individual trebuie să îndeplinească două condiţii:

  • să fi avut venituri nete de cel puţin 12 salarii minim brute pe ţară;
  • să fi achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat.

Potrivit statisticilor, în anul 2020, în ţara noastră erau înregistrate aproape 40.000 de cabinete medicale independente ale medicilor de familie, de specialitate sau stomatologi.

Conform datelor INS, în anul 2020 au funcţionat:

  • 10.652 de cabinete independente de medicină de familie (6.385 în mediul urban şi 4.267 în mediul rural)
  • 12.276 cabinete medicale independente de specialitate (11.743 în mediul urban şi 533 în mediul rural)
  • 15.650 cabinete stomatologice independente (13.374 în mediul urban şi 2.276 cabinete în mediul rural)
  • Total: 38.578 cabinete medicale independente.

Totodată, persoanele care lucrează ca persoană fizică autorizată (PFA) vor avea şi ele vechimea în muncă recunoscută. Legea USR care prevede recunoaşterea vechimii în muncă pentru PFA a intrat în vigoare pe 9 mai 2022 (Legea nr.125/2022).

„Prevederile fac parte dintr-un efort mai larg de recunoaştere a muncii independente şi de clarificare a cadrului legal pentru aceasta, dat fiind şi numărul ridicat de persoane care lucrează astăzi în acest fel, cât şi tendinţele internaţionale de viitor pentru piaţa forţei de muncă”, se arată în comunicat.

Iniţiativa îşi continuă circuitul legislativ şi merge pentru dezbateri şi vot la Camera Deputaţilor.

 



Alergologia