Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca este listată, în clasamentul internaţional Shanghai Global Ranking of Academic Subjects 2021, la trei domenii de studiu din categoria ştiinţelor medicale, fiind singura instituţie de învăţământ superior medical şi farmaceutic din România care a obţinut această performanţă.


Ranking-ul internaţional Shanghai Global Ranking of Academic Subjects 2021 clasifică universităţile din lume în 54 de domenii de studiu, grupate pe cinci categorii fundamentale: ştiinţele naturii, inginerie, ştiinţele vieţii, ştiinţe medicale şi ştiinţe sociale.

UMF „Iuliu Haţieganu” este prezentă în acest clasament la categoria Ştiinţe Medicale şi este singura universitate de medicină şi farmacie din România listată în clasamentele domeniilor de studiu Farmacie şi Ştiinţe Farmaceutice – locul 201-300, şi Tehnologie Medicală – locul 401-500, se arată într-un comunicat.

La fel ca anul trecut, la domeniul de studiu Medicină Clinică, universitatea clujeană ocupă locul al doilea la nivel naţional şi locul 401-500 la nivel mondial. La domeniul de studiu Medicină Clinică, mai sunt listate alte două universităţi de profil din ţară: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti – locul 101-150 şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara – locul 401-500.

Indicatorii de performanţă ai acestei clasificări se bazează pe performanţa academică obţinută prin activitatea de cercetare ştiinţifică, pornind de la date disponibile la nivel internaţional, cât şi din studiul Shanghai Ranking’s Academic Excellence. Aceşti indicatori măsoară producţia ştiinţifică, calitatea cercetării, influenţa cercetării, gradul de colaborare internaţională şi cele mai înalte recunoaşteri academice.

Clasificarea Shanghai Global Ranking of Academic Subjects, dezvoltată de Universitatea Jiao Tong din Shanghai, China, a fost publicată pentru prima dată în 2009 şi este una dintre cele mai bine cotate la nivel internaţional, reprezentând un punct de referinţă în strategiile universităţilor care doresc să se evidenţieze în mediul academic internaţional.

„Ca universitate de excelenţă şi instituţie de cercetare avansată, UMF «Iuliu Haţieganu»  se evidenţiază în peisajul academic drept o universitate de valoare, care îşi asumă misiunea de a-şi aduce contribuţia atât pe plan educaţional şi al serviciilor medicale, cât şi pe plan ştiinţific, dezvoltând proiecte de cercetare de mare impact”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universităţii clujene. „Strategia noastră este să creştem recunoaşterea naţională şi internaţională, prestigiul şi competitivitatea, într-un context în care aceste aspecte au o importanţă din ce în ce mai însemnată. Viitorii noştri studenţi, atât români, cât şi internaţionali, au acum un motiv în plus să studieze la cea mai importantă universitate de medicină şi farmacie din Transilvania şi care se află printre cele mai bune 500 de universităţi de profil din lume”.

În Shanghai Global Ranking of Academic Subjects 2021 sunt incluse peste 1.800 de instituţii de învăţământ superior, din cele aproximativ 4.000 analizate, care provin din 93 de ţări.

 

Farmacist