Prima ediţie din România a „Paradei distinşilor domni” (The Distinguished Gentleman's Drive) care a reunit duminică, 24 septembrie, la Sibiu, zece maşini istorice şi de participanţi, a tras un semnal de alarmă în privinţa bolilor care-i afectează pe bărbaţi.


Sibiul s-a alăturat altor sute de oraşe din 60 de ţări într-o acţiune caritabilă, prin care se transmit mesaje de prevenire a bolilor masculine şi se strâng bani pentru cercetarea şi tratarea lor.

„Gentleman's Drive este un eveniment caritabil care se întâmplă astăzi în toată lumea, mai precis în 200 de oraşe din 60 de ţări, Sibiul este primul oraş din România care a obţinut hostingul pentru acest eveniment. Scopul lui este prevenţia şi tratamentul unor boli care afectează bărbaţii atât fizic, cât şi psihic, în speţă cancerul de prostată, care este a doua cauză a mortalităţii bărbaţilor, şi suicidul. Suicidul în rândul bărbaţilor este un fenomen foarte des întâlnit, cifrele spun că un bărbat pe minut moare în lume”, a declarat Ovidiu Popârţan, co-organizator, citat de Agerpres.

De ce bărbaţii? „Pentru că evenimentul este generat de comunitatea auto-moto clasice, unde principalii pioni sunt bărbaţii, ei sunt pasionaţi de maşini şi motociclete clasice. (...) Prevenţia poate să facă diferenţa între viaţă şi moarte. (...) Gentleman's Drive este un eveniment care are loc de doi ani în lume, a început cu un eveniment moto, care a strâns 43 de milioane de euro de-a lungul timpului”, a adăugat Ovidiu Popârţan.

Zeci de pasionaţi de maşini, dar şi motociclişti au primit informaţii utile privind, în special, prevenţia cancerului de prostată. Informaţiile au fost furnizate de partenerii evenimentului, organizaţia „Sus Inima”, specializată în asistenţă acordată bolnavilor oncologici.

„Doresc să felicit organizatorii acestui eveniment, chiar era nevoie de o zi dedicată conştientizării afecţiunilor medicale de care pot suferi bărbaţii din lumea întreagă. (...) Cancerul de prostată reprezintă al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbaţi, după cel pulmonar”, a spus medicul oncolog Laura Sinea, voluntar la „Sus Inima”.

Sursă foto: Alexandra Popârţan/ Facebook 2023 Distinguished Gentleman's Drive

 




Alergologia