Specialiştii de la Universitatea din Udine, Italia, vin la Iaşi, în perioada 21 - 28 ianuarie, pentru a studia ”Sindromul Italia” în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola, respectiv modul în care femeile din regiunea Moldovei, aflate la muncă în Italia, reuşesc să menţină legăturile cu familia rămasă în ţară.

”Sindromul Italia” reprezintă o nouă formă de depresie, specifică femeilor care se stabilesc temporar în străinătate, pentru a lucra ca asistenţi familiali, şi care se extinde, în mod ocazional, şi la copiii pe care îi lasă acasă.

Departamentul de Limbi şi Literatură, Comunicare, Educaţie şi Societate al Universităţii din Udine a acordat fonduri pentru realizarea unui proiect de cercetare, coordonat de Donatella Cozzi, conferenţiar universitar în Antropologie Culturală, şi Michaela Marchetti, antropolog.

Statisticile arată că, în 2016, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi au fost internate 3.384 de femei cu depresie, iar în 2017 - 3.177 femei. În ambii ani, câte un procent de 5% dintre acestea putând fi încadrat în "Sindromul Italia". Potrivit prof. dr. Roxana Chiriţă, directorul medical al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, scopul proiectului este acela de a studia experienţa migraţiei reflectată la întoarcerea acasă în familiile ale căror femei au lucrat în ultimii ani în Italia.

”Sindromul Italia se defineşte ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra ca asistenţi familiali şi care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă. Aceste femei nu reuşesc să se adapteze, nu cunosc limba, le este dor de familie, de ţară”, explică prof. dr. Chiriţă. ”Ele ajung în spitale de psihiatrie cu depresie sau psihoze delirante şi trăiesc cu teama că sunt urmărite, persecutate şi au senzaţia că cineva chiar încearcă să le ucidă. De asemenea, unele dintre acestea ajung să sufere de acest sindrom după ce îşi pierd locul de muncă obţinut cu greu în străinătate. De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără o legătură aparentă cu o tulburare psihică. Apar dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale şi de somn sau modificări de apetit", a declarat prof. dr. Chiriţă.

Ea a explicat că, în astfel de situaţii, femeile se simt foarte obosite şi li se pare imposibil să ducă la capăt chiar şi cea mai banală activitate. Mai mult, ajung să vorbească despre lipsa oricăror emoţii, despre o "goliciune" interioară şi despre senzaţia unei apăsări permanente în piept.

”Cu acordul doamnei prof.dr. Roxana Chiriţă, în intervalul 21 - 28 ianuarie 2018, cei doi coordonatori ai proiectului se vor întâlni cu medici psihiatri şi vor discuta aspectele patologice diferenţiate la paciente internate în Institutul nostru, după experienţa de migraţie, precum şi implicaţiile sociale ale ”Sindromului Italia”, ce se răsfrâng asupra persoanelor lăsate în urmă”, declară dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi.

Potrivit acestuia, colaborarea cu specialiştii români va fi citată în raportul final al cercetării şi oferă posibilitatea publicării unor articole comune cu privire la rezultate.



Sursa: Agerpres