Până recent, Republica Singapore deconta cheltuielile de sănătate legate de pandemie, atât pentru propriii cetăţeni, cât şi pentru rezidenţii străini – dar, din data de 8 decembrie, nu o va mai face. Cei care aleg să nu se vaccineze şi se îmbolnăvesc de COVID-19 îşi vor plăti din propriul buzunar cheltuielile de spitalizare.


Oraşul-stat se numără printre ţările campioane în lupta contra coronavirusului, cu 85% din cetăţeni cu schemă completă de vaccinare şi 18% imunizaţi cu doza a treia. În privinţa ratei de vaccinare, Republica Singapore e depăşită doar de Portugalia şi de Emiratele Arabe, cu 86,2%, respectiv cu 88,4% din populaţie complet vaccinată, informează Business AM.

Cu toate acestea, Singapore se confruntă cu o recrudescenţă pandemică: în timp ce media infectărilor zilnice era de 141 în luna septembrie, numărul de cazuri a trecut de 3.000 la finele lui octombrie. Din fericire, peste 90% din persoanele infectate erau asimptomatice sau prezentau forme uşoare ale bolii.

Totuşi, situaţia a îndemnat autorităţile să-şi schimbe drastic atitudinea faţă de recalcitranţii vaccinării.

Ministrul Sănătăţii din Singapore a declarat că cetăţenii care nu sunt vaccinaţi reprezintă „o majoritate importantă a persoanelor care necesită îngrijiri intensive în mediul spitalicesc”, ei contribuind „într-o manieră disproporţionată” la presiunea exercitată asupra resurselor de îngrijire medicală.

Guvernul va continua, în acelaşi timp, să acopere cheltuielile de tratament pentru persoanele care nu sunt eligibile în procesul de vaccinare, respectiv pentru copiii sub 12 ani şi pentru persoanele care suferă de afecţiuni care nu permit vaccinarea.

 

Alergologia