Terapia cu anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2, care ajută pacienţii să nu mai dezvolte forme severe ale bolii, a fost administrată în premieră marţi, 19 octombrie 2021, la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Beneficiar a fost un tânăr de 22 de ani, căruia i s-a efectuat în trecut un transplant de măduvă osoasă.


„Primul pacient care a beneficiat de acest tratament are 22 de ani şi întruneşte criteriile prevăzute de către specialiştii comisiei de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii, pentru a beneficia de aceste antivirale. Medicaţia ajută pacienţii infectaţi la debutul bolii să nu mai dezvolte forme severe”, se arată pe pagina de Facebook a SJU Alba Iulia.

Bărbatul a fost transferat de la Spitalul Orăşenesc Câmpeni la secţia de Boli Infecţioase a SJU Alba Iulia. Echipa medicală care se ocupă de cazul său a decis, potrivit anamnezei şi investigaţiilor, că este oportună administrarea de anticorpi monoclonali.

Pacientul a efectuat, în trecut, un transplant medular. La momentul administrării terapiei cu anticorpi monoclonali, suferea de o formă uşoară spre medie de COVID-19, dar cu potenţial de agravare. Tânărul se afla în primele zile de boală.

SJU Alba Iulia a colaborat foarte bine cu toate instituţiile medicale implicate, se mai arată în postare.

 

Alergologia