Echipa Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, a primit o distincţie internaţională, pentru folosirea trombolizei în tratamentul accidentului vascular celebral.


Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc a primit categoria Gold de la organizaţia europeană Stroke, în cadrul premiilor ESO Angels Awards, informează unitatea medicală, pe pagina sa de Facebook.

„Acest premiu este o recunoaştere internaţională a practicii terapeutice în cazul accidentului vascular cerebral. Pe lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, alte două spitale din ţară care aplică tromboliza au primit distincţii de la ESO Angels”, arată reprezentanţii spitalului.

Îngrijirea pacienţilor cu AVC presupune muncă de echipă: angajaţii de pe ambulanţe, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe, de la Radiologie şi Neurologie, precum şi specialiştii acestor secţii trebuie să conlucreze prompt, pentru ca pacienţii să primească în timp util tratamentul necesar, se mai arată.

În 2020, în unitatea medicală din Miercurea Ciuc s-au efectuat 82 trombolize, iar în acest an au avut loc 45 de astfel de intervenţii până acum.

„Acest tratament poate salva viaţa pacienţilor cu accident vascular cerebral şi poate îmbunătăţii calitatea vieţii lor. Timpul este factor foarte important: cei care pot beneficia de acest tratament trebuie să ajungă la spital în 4,5 ore de la apariţia primelor simptome. De aceea trebuie chemată salvarea imediat la apariţia simptomelor specifice: asimetria feţei, slăbiciunea unui braţ, dificultăţi de vorbire”, mai arată reprezentanţii spitalului.
 

Oncolog