Ministerul Sănătăţii din Slovacia a deschis programările pentru vaccinarea cu noul ser anti-COVID-19 autorizat în Uniunea Europeană, produs de compania americană Novavax, care ar putea să îi convingă pe sceptici să se imunizeze.


Vaccinul Novavax foloseşte o tehnologie convenţională, utilizată de mai multe decenii pentru imunizare împotriva unor boli precum hepatita B şi tusea convulsivă, informează AFP, preluată de Agerpres. Serul are la bază proteine recombinate, care declanşează o reacţie imunitară, în absenţa vreunui virus.

Procesul de vaccinare în sine va începe la sfârşitul lunii, au declarat reprezentanţii ministerului slovac al Sănătăţii.

La sfârşitul lunii decembrie, Comisia Europeană a autorizat vaccinul produs de compania Novavax, care a devenit cel de-al cincilea ser anti-COVID-19 aprobat în UE.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat atunci că speră ca vaccinul american, denumit Nuvaxovid, „să devină o încurajare solidă pentru cei nevaccinaţi sau pentru cei care nu şi-au făcut încă doza booster”.

Şi alte ţări din UE, inclusiv Germania, au comandat la rândul lor vaccinul Nuvaxovid. Serul a fost autorizat şi în Marea Britanie.

Vaccinul se administrează în două doze, la un interval de trei săptămâni, iar efectele secundare observate în studiile clinice după vaccinare au constat doar în simptome uşoare sau moderate, care au dispărut în câteva zile după inoculare.

Datele ştiinţifice obţinute din două studii de mare amploare - unul desfăşurat în Marea Britanie, altul în Statete Unite şi Mexic -, realizate pe mai mult de 45.000 de persoane, au arătat că vaccinul dezvoltat de Novavax are o eficacitate de aproximativ 90% în reducerea numărului de cazuri simptomatice de COVID-19, a precizat Agenţia Europeană pentru Medicamente.


Farmacist