De Ziua mondială a medicului de familie, marcată anual pe data de 19 mai, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) transmite tuturor practicienilor de medicină primară din lume felicitări şi încurajări.


„Astăzi este ziua medicului de familie, sărbătorită la nivel mondial. E un bun prilej pentru urări şi felicitări dar e în aceeaşi măsură o ocazie pentru transmis mesaje de solidaritate şi mulţumiri celor omagiaţi în această zi”, se arată într-un comunicat al SNMF.

„În mod special, gândurile noastre se îndreaptă astăzi spre colegii din Ucraina, care au trecut de la linia întâi a luptei împotriva COVID direct în linia întâi a unui război nemilos şi nedrept”, se mai arată în document.

Solidaritatea se poate exprima atât prin mesaje de susţinere, cât şi prin fapte: medicii de familie din România au preluat în grija lor asistenţa medicală primară a refugiaţilor, fac voluntariat în taberele de refugiaţi şi participă în campaniile de susţinere a victimelor de război şi a colegilor din Ucraina.

„Ca oameni, dar mai ales ca medici, ştim că ororile unui război nu afectează doar starea de sănătate fizică a celor care luptă sau a celor care fug din faţa atacurilor, ci şi starea sufletească şi mentală a tuturor, indiferent de care parte a baricadei se află. De aceea mesajul nostru principal este unul care pledează pentru pace şi pentru transferarea disputelor politice în planul negocierilor diplomatice. E dureros şi absurd ca, într-o vreme în care medicina se avântă spre tehnologii şi soluţii de îmbunătăţire a calităţii vieţii, medicii să fie nevoiţi să trateze răni de armă sau victime ale exploziilor”, a declarat Dina Mergeani, preşedinte SNMF.

În plan intern, medicina de familie devine pe zi ce trece un sistem tot mai puternic şi mai eficient, care aduce beneficii pacienţilor, structurilor de asistenţă medicală dar şi profesioniştilor din domeniu.

„Nu trebuie să uităm că medicul de familie, în accepţiunea generală, nu e doar doctorul de la cabinet, ci întreaga echipă care se ocupă de sănătatea pacienţilor, aşa ca această zi e dedicată deopotrivă întregului personal din reţeaua primară. Cu toţii am intrat în prima line în lupta anti COVID şi iată, acum, când aparent această pandemie a mai scăzut în intensitate, noi am rămas în continuare pe baricade, pentru vaccinări, triaje, asistenţa la domiciliu a persoanelor infectate”, a spus dr. Dana Ştefana Popescu, secretar SNMF.

În numele întregii organizaţii, Biroul Executiv al SNMF a transmis tuturor colegilor din ţară şi din lume „La mulţi ani” şi multă bucurie personală şi profesională.
Medic