Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat joi că bugetul pentru medicina de familie pe 2018 va fi suplimentat cu 278 de milioane de lei. Însă, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenţia că finanţarea anunţată de minister şi CNAS păstrează asistenţa medicală primară la acelaşi procent din FNUASS, de 5,8%, la fel ca în 2017, şi îşi menţine decizia de a nu mai acorda servicii decontate de CAS, dacă solicitările Societăţii nu sunt luate total în considerate.

„A crescut FNUASS total, a crescut pentru spitale (...) Sigur că nu sperăm să obţinem imediat un procent european. Nu am cerut o sumă, ci o pondere. În Europa, procentul alocat este între 9 şi 17%. Noi am zis 10%, dar, sinceră să fiu, ne-am mulţumi cu 7,5%, dar nu cu 5,8%”, declară preşedintele SNMF, dr. Rodica Tănăsescu.

Întrebată dacă îşi vor menţine decizia de a nu mai colabora cu CNAS începând cu ianuarie 2018, preşedintele SNMF declară că nu au de ales. „Deocamdată nu semnăm adiţionalele. Dacă se va găsi o soluţie, noi suntem dornici să lucrăm normal şi să ne vedem de pacienţi şi de treabă, dar nu în aceste condiţii. Nu în sfidarea pe care ne-o dă Casa”, declară dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF.

„Suntem surprinşi, de asemenea, că ministrul nu face deloc precizări legate de celelalte puncte rămase în analiza, deoarece finanţarea, care după cum se vede, a rămas nerezolvată, este doar unul din cele deja precizate. Ne aşteptam ca Ministrul Sănătăţii să fie un adevărat mediator, care să găsească soluţii problemelor din asistenţa medicală primară. Din păcate, până acum nu am primit decât "intenţii" de rezolvare”, se arată în comunicatul de presă trimis, joi, de SNMF.

CNAS solicită responsabilitate din partea medicilor de familie

Casa Naţională de Asigurări şi-a exprimat, în comunicatul remis presei joi, regretul faţă de decizia medicilor de familie de a nu mai acorda servicii decontate de CAS, iar anunţarea unei asemenea intenţii, ca “mijloc de presiune” în cursul unor negocieri, induce „nelinişti nejustificate” practic întregii populaţii a României.

„Din păcate, s-a demonstrat în atâţia ani că gestionarul banilor plătiţi de oameni pentru sănătate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este departe de a fi interesată de nevoile pacienţilor!”, declară reprezentanţii SNMF. „S-au făcut legi proaste, sisteme informatice proaste pe bani publici. S-a îngrădit accesul oamenilor la îngrijiri şi la medicaţia necesară. Scandalurile recente întăresc acest lucru! Suntem de acord că este nevoie de dialog, Dar un dialog care să pornească de la premisa unei schimbări de paradigmă, prin care CNAS să îşi asume responsabilitatea firească pentru serviciile medicale necesare oamenilor şi respectul firesc pe care trebuie să îl acorde medicilor. Nu ne-am dorit „poziţii de forţă”, dar din păcate, calea argumentelor a eşuat!”

De asemenea, medicii de familie spun că se constată că autoritatea prim-ministrului României este sfidată de funcţionării „unui sistem inert şi rigid, incapabil de ameliorări de substanţă” şi că deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul României aleg să ignore soarta a peste 25.000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii medicale întregii populaţii a României.

 

Sursa: Agerpres