Societatea Naţională de Medicina Familiei consideră că Ministerul Sănătăţii şi Guvernul trebuie să identifice soluţii realiste pentru atenuarea deficitului de medici de familie din România, fără concesii de la calitatea pregătirii acestora în rezidenţiat şi luând măsurile necesare pentru ca Medicina de familie să redevină o specialitate atractivă.


Soluţia propusă, de suplimentare a numărului de viitori medici rezidenţi în medicina de familie prin alocarea suplimentară de locuri doar în această specialitate pentru medicii care nu au primit repartiţie reprezintă o soluţie neadecvată în rezolvarea deficitului cronic de medici de familie, consideră reprezentanţii Biroului Executiv al SNMF.

„Faptul că Ministerul Sănătăţii caută soluţii în ceea ce priveşte deficitul de medici de familie denotă recunoaşterea importanţei acestui segment al sistemului naţional de sănătate. Totuşi, atragem atenţia că nu numărul de medici rezidenţi care promovează examenul de specialitate reprezintă adevărata problemă ci, în final, numărul de medici specialişti în Medicina de familie care chiar practică medicina de familie”, se subliniază într-un comunicat.

Societatea Naţională de Medicina Familiei consideră că doar suplimentarea de locuri de rezidenţiat, discriminatoriu numai pentru specialitatea de Medicina de familie, va conduce pe termen lung la consacrarea meseriei de „rezident de Medicină de familie” până când candidatul va obţine nota care îi conferă accesul la o altă specialitate, ceea ce va perpetua deficitul de medici de familie, totul în detrimentul accesibilităţii la servicii medicale de asistenţa medicală primară a populaţiei din mediul rural şi urbanul mic.

„Semnalăm de ani de zile măsurile în vederea redresării şi creării unui climat favorabil în Medicina de familie şi care ar trebui luate pentru ca specialitatea să nu mai fie privită ca un apostolat. Atât timp cât nu se aduc şi modificări în partea de birocraţie, excesiv de împovărătoare în continuare, cât există îngrădiri în practica profesiei inexistente oriunde altundeva în Uniunea Europeană, cât există reglementări legislative care ne fac culpabili în fiecare clipă şi cu numeroase sancţiuni îndreptate împotriva noastră, este de înţeles de ce specialiştii de Medicina de familie se îndreaptă către alte specialităţi sau către alte ţări”, se precizează.

Medicul de familie trebui să îşi poată ajuta în mod real pacienţii, conform pregătirii pe care o are, „şi nu să jongleze între reglementări care impietează drepturile pacienţilor, un sistem informatic nefuncţional care a devenit în ultima perioadă un obstacol în activitatea zilnică, sarcini birocratice inutile şi un vraf de formulare tipizate care nu îşi mai au rostul la ora actuală”.

Rezolvarea problemelor din sistemul sanitar românesc trebuie să ţină cont în primul rând de interesele pacienţilor, de asigurarea calităţii actului medical, de mesajele pe care le transmit practicienii şi doar apoi de presiunea străzii.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) este organizaţia profesională naţională a medicilor de familie din România. Obiectivul SNMF este de a contribui la asigurarea continuităţii şi coerenţei politicii de asistenţă medicală primară în România.

 

 

Medic