”Pacienții mei vin de la colegi din altă specialitate, dar fără o scrisoare medicală standardizată și iarăși spun <>. Dacă în protocol scrie că n-am voie, n-am voie pentru că se impută”, explică dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Președintele SNMF a declarat, joi, că legile care stipulează prescrierea de medicamente ar trebuie modificate, deoarece ele interzic medicului de familie să elibereze reţete cu medicaţie frecvent folosită de pacienți, dar la care, astfel, aceștia nu au acces.

“De exemplu, protocoalele terapeutice sunt un set de reguli profesionale. Ele nu se suprapun protocolului de prescriere, care este o regulă administrativă. În protocoalele de prescriere sunt o mulţime de prevederi care interzic medicului de familie să elibereze reţete cu medicaţie frecvent folosită şi la care pacientul nu are acces. Ne referim la modificări de lege care să asigure categoria de asigurat ca responsabilitate a Casei Naţionale şi, la fel, în ceea ce priveşte posibilitatea de a prescrie pacienţilor ceea ce au nevoie, mai ales în situaţii de urgenţă. Şi sunt multe alte modificări legislative de care avem nevoie şi care se referă numai la posibilitatea noastră de a ne efectua profesia“, a precizat dr. Tănăsescu.

Președintele SNMF şi-a susţinut afirmaţiile cu un exemplu: “Un pacient cu fractură ajunge în camera de gardă dintr-un spital din Bucureşti. Acolo, medicul de gardă este în sala de operaţie şi în camera de gardă sunt un medic rezident şi asistentul care se ocupă de aşa ceva. Se face o radiografie, se pune în evidenţă fractura şi se pune un gips. După care pacientul primeşte un pătrăţel de hârtie pe care scrie Clexan 21 de fiole şi concediu medical 21 de zile. Vreau să vă precizez că medicul de familie nu are dreptul să elibereze concediul decât ca urmare a actului medical propriu şi oricum este de maximum zece zile. Vreau să vă mai precizez că hemoglobinele cu lanţ scurt, din care face parte şi acel produs, dar mai sunt şi altele cu acelaşi regim de prescriere, scrie clar la prescriptor: exclusiv ginecolog, ortoped, chirurg ş.a.m.d., iar medicul de familie nu are dreptul să-ţi dea această reţetă decât după ce a iniţiat cu reţetă compensată medicul specialist şi a eliberat şi o scrisoare medicală. În camera de gardă acest lucru nu se întâmplă niciodată şi atunci rămâne întrebarea: laşi pacientul cu riscul de a face tromboembolism pulmonar şi să moară, îl convingi să-şi cumpere cu bani întregi un produs scump sau ce faci?”.

SNMF și partenerii din Coaliția ”Solidari pentru Sănătate” vor organiza un miting de amploare în data de 15 noiembrie. Aceștia menționează că au fost asigurați și de susținerea Colegiului Medicilor din România, deoarece și aceștia înțeleg că demersurile amiabile ale Societății nu au primit nici un răspuns din partea autorităților.

Sursa: Medical Manager