Asociaţia OncoPacienţilor Phoenix organizează „Soare fără pete”, ediţia a V-a - o campanie de prevenire a cancerelor de piele susţinută de Novartis, Bristol Myers Squibb, ACM, MagnaPharma, ISP Focşani, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti şi Primaria Municipiului Constanţa.


„Soare fără pete” a fost iniţiată în 2016, pornind de la programul ,,Donează şi o viaţă salvează”, prin care a fost sprijinit un tânăr pacient cu melanom în stadiul IV, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

În cadrul ediţiei de anul acesta, Asociaţia OncoPacienţilor Phoenix (AOP Phoenix) a organizat şi difuzat evenimentul online „Cancerele de piele în actualitate, de la A la Z. De la prevenţie la diagnostic timpuriu şi tratament”.

Evenimentul a reunit prezentări ale unor medici renumiţi, privind informarea şi educarea pacienţilor cu cancere de piele şi a publicului larg, la debut de sezon estival.

Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, a atras atenţia asupra faptului că ,,unul din fiecare trei cancere diagnosticate în lume este cancer de piele, iar incidenţa a crescut dramatic în ultimii ani, la fel şi mortalitatea”.

„Dacă este diagnosticat şi tratat în stadii incipiente, cancerul de piele poate fi uşor de vindecat”, a mai adăugat consilierul prezidenţial.

„Cancerele de piele sunt o problemă majoră de sănătate publică”, a subliniat conf. univ. dr. Ana Maria Forsea, de la clinica de Dermatologie Oncologică a Spitalului Elias. „Peste 60.000 de oameni mor în fiecare an din cauza melanomului în lumea întreagă şi aproape jumătate din aceste decese sunt în Europa. Costurile medicale anuale produse de cancerele pielii se ridică la zeci de milioane de euro”.

Privitor la screeningul cancerelor de piele din perspectiva medicului de familie a vorbit pe larg dr. Daciana Toma, secretarul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). La accesul la investigaţii, pentru depistarea precoce a cancerelor de piele, s-au referit dr. Daniela Zob, medic primar oncologie medicală, şi dr. Iolanda Augustin, medic rezident oncologie din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti.

Conform estimărilor, peste 3 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom sunt diagnosticate anual, la nivel global. Acestora li se adaugă alte 150.000 de cazuri de melanom, a căror incidenţă a crescut într-un procent 300%, în special la tineri, a arătat Ioana Cristea, preşedintele fondator AOP Phoenix.

Campania va continua cu distribuirea a peste 10.000 de fluturaşi. La Institutul Oncologic Bucureşti, parter, în rastelul asociaţiei, dar şi în alte spitale din Bucureşti şi din ţară, cei interesaţi găsesc flyere cu regula ABCDE, de identificare a unei pete sau aluniţe problematice.  

Între 1-7 iunie, reprezentanţii asociaţiei vor distribui flyere turiştilor de pe litoral şi vor oferi peste 300 dermatoscopii gratuite, pe plaja Hotel Tomis din Mamaia.

 

Oncolog