MedLife lansează rezultatele celui mai recent sondaj realizat în perioda 14 -21 martie, participanţii la studiu declarând că sănătatea este principalul motiv de grijă, urmat de situaţia economică şi de războiul din Ucraina.


Pandemia a accentuat grija românilor faţă de sănătatea proprie şi a celor dragi. MedLife face cunoscute rezultatele celui mai recent sondaj, prin care a căutat să înţeleagă ce înseamnă „grija” pentru români şi cum se traduce acest termen în ceea ce priveşte serviciile de sănătate, se arată într-un comunicat.

Mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu au declarat că sănătatea reprezintă principalul motiv de grijă în această perioadă, în ciuda reducerii curbei de impact a pandemiei, precum şi a creşterii ameninţărilor geo-politice din regiune. Dintre cei intervievaţi, 68% consideră foarte important să aibă grijă de sănătatea proprie, în timp ce ponderea celor care  pun grija pentru sănătatea familiei şi a apropiaţilor pe primul loc este mai mare, 79% evaluând ca fiind foarte important acest aspect.

De altfel, 8 din 10 români declară că au devenit mai atenţi şi grijulii faţă de cei din jur, mai ales în contextul ultimilor doi ani.

Dintre persoanele intervievate, 60% au declarat că au fost la medic în ultimele 6 luni, în timp ce 14% au fost la medic ultima dată înainte de pandemie. Dintre respondenţi, un sfert au apelat la serviciile unui spital privat în ultimele 6 luni şi mai mult de jumătate au apreciat calitatea spitalelor private din ţară la acelaşi nivel cu a celor din străinătate.

Datele centralizate la nivel european  arată că speranţa de viaţă a românilor a scăzut temporar în 2020 cu 1,4 ani, din cauza pandemiei COVID-19. În continuare, femeile trăiesc în medie cu 8 ani mai mult decât bărbaţii, iar cauzele de deces rămân bolile cardiovasculare şi cancerele, mai ales cel de plămâni.

Potrivit sondajului, 1 din 3 români alege, în general, serviciile unui furnizor privat de sănătate, în scop de prevenţie sau de tratament. În ultimul an, 45% din respondenţi au apelat la serviciile unui spital privat din România, printre motivele acestei alegeri regăsindu-se calitatea serviciilor, profesionalismul echipelor medicale, dar şi grija şi empatia manifestate pentru pacienţi. De altfel, 95% din participanţii la acest sondaj consideră importantă grijă cu care sunt trataţi atunci când merg la medic.

Pentru cei mai mulţi, grija primită într-un spital se traduce prin respect şi atenţie faţă de nevoile pacientului (72%), tratament personalizat (66%), explicarea procedurilor pas cu pas (64%) şi promptitudine (43%).

 


Ginecologia (1)