Un lucrător de la o fermă de păsări din Spania a contractat gripa aviară la sfârşitul lui septembrie, într-un caz rar de transmitere la om.


Bărbatul a rămas asimptomatic până când a fost testat negativ, fără alte infecţii cunoscute, au declarat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii de la Madrid, citaţi de AFP şi Agerpes.

„Pe 28 septembrie 2022, Centrul naţional de microbiologie a confirmat un caz de gripă aviară A(H5N1) la un bărbat asimptomatic care anterior fusese testat negativ”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Persoana infectată este un angajată al unei ferme de păsări din Guadalajara (centrul ţării) unde, pe 17 septembrie, au fost depistate cazuri de boală printre păsările de curte.

Bărbatul a fost plasat în izolare la domiciliu până când a fost testat negativ.

Singurul său contact apropiat a fost negativ, potrivit comunicatului ministerului, care subliniază că „transmiterea de la păsări la om este considerată un fenomen rar, iar transmiterea de la om la om este extrem de rară”.

În Spania, au fost detectate 79 de focare de gripă aviară la păsări sălbatice şi 36 în fermele de păsări, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.

ORL