Opt pacienţi cu patologii diverse au fost operaţi, săptămâna trecută, cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Primul pacient a fost un bărbat de 50 de ani, diagnosticat cu meningiom.


„Au beneficiat de acest tratament opt pacienţi care aveau patologii diverse, în general leziuni ale creierului care erau imposibil sau foarte dificil de operat şi tratat prin alte metode. Toţi pacienţii au evoluţie bună, au fost deja externaţi, urmează să revină la control în perioada următoare”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul spitalului, citat de Agerpres.

Primul pacient care a beneficiat de o astfel de intervenţie este un bărbat de 50 de ani, care a fost diagnosticat cu meningiom.

„Tumora era situată printr-un loc al creierului prin care trec o multitudine de nervi cranieni, inclusiv nervul care determină ceea ce se numeşte diplopie. De aceea, s-a decis o iradiere stereotactică Gamma Knife, fracţionată în doze de 5 zile, pe mască. Adică, pacientul a primit o doză de patru ori pe zi. După două şedinţe de iradiere diplopia a dispărut, ceea ce înseamnă că tratamentul a avut efect. Aşteptăm ca la acest pacient pe parcursul a 6 luni - 1 an această tumoră să fie staţionară sau să regreseze ca dimensiuni şi, de ce nu, chiar să şi dispară”, a explicat, pentru Agerpres, dr. Lucian Eva.

Şi ceilalţi pacienţi operaţi prin acest procedeu, care aveau patologii diverse, sunt într-o stare foarte bună.

„Majoritatea pacienţilor au plecat acasă după prima şedinţă de iradiere. La unii dintre ei a fost o simplă şedinţă”, a arătat dr. Lucian Eva.

Potrivit specialistului, această terapie stereotactică poate remedia o multitudine de leziuni localizate la nivelul creierului.

„Că sunt cancere, că sunt tumori benigne, acestea pot fi rezolvate cu terapia stereotactică. Vă dau exemplu cunoscut atât în literatura de specialitate, cât şi pentru oamenii obişnuiţi, vorbim de neurinomul de nerv acustic. Este o indicaţie de elecţie pentru un asemenea tip de iradiere. Practic nu se mai operează, se iradiază. Deci nu doare, nu curge sânge. De obicei se face o singură şedinţă, fără ca pacientul să stea internat, şi are rezultate foarte bune. Asta înseamnă că se controlează creşterea tumorală, scade în dimensiuni tumora printr-un control seriat pe parcursul câtorva luni. Mai mult decât atât, complicaţia redutabilă a acestei patologii, cel puţin în chirurgia clasică, este paralizia de nerv facial, paralizie care apare în 20% din cazuri. Ei bine, în urma unei astfel de intervenţii o astfel de paralizie apare în 1% din cazuri”, a spus dr. Lucian Eva.

Tot cu ajutorul Gamma Knife se pot opera multe patologii de cancer cerebral. „Spre exemplu, metastazele cerebrale, care sunt secundare unor cancere localizate în diferite organe ale corpului. Cu această tehnologie fiecare tumoră, fiecare metastază se iradiază ţintit. Putem iradia peste 20 de metastaze o dată sau fiecare în parte”, a explicat dr. Lucian Eva.

Nevralgiile de trigemen, malformaţiile artero-venoase sunt alte patologii care pot fi tratate cu această tehnologie, a mai precizat medicul.

Astfel de tratamente sunt acordate gratuit de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi persoanelor care au asigurare medicală. Pentru cei neasiguraţi, care nu au patologie care să poată fie decontată prin Casa de Asigurări de Sănătate, urmează să fie stabilite tarife rezonabile. Pot fi trataţi pacienţi şi din Republica Moldova sau Ucraina.

„Aparatura a costat 5,3 milioane de euro şi este cea mai nouă generaţie din Europa. Ne bucurăm să fim beneficiarii unei astfel de tehnologii care a fost achiziţionată cu sprijinul Consiliului Judeţean şi din fonduri proprii”, a mai declarat dr. Lucian Eva.

Sursă foto: Facebook Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi

 


Oncolog