În urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii neverificate, potrivit cărora Spitalul Clinic Colentina, unitate sanitară COVID-19, „se deschide pentru toţi pacienţii”, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), în administrarea căreia se află spitalul, face câteva precizări.


Începând cu data de 16 martie 2020, Spitalul Clinic Colentina a fost desemnat spital-suport COVID şi a funcţionat în baza Avizului de funcţionare cu caracter temporar nr.1/25.03.2020, la capacitate maximă, cu paturi în regim de spitalizare continuă, se spune într-un comunicat al ASSMB.

Spitalul a funcţionat în regim mixt (COVID şi non-COVID) doar pentru o lună, în septembrie 2020, perioadă în care a asigurat internarea şi tratamentul atât a pacienţilor COVID-19, cât şi celor non-COVID.

Din luna octombrie 2020, şi până în prezent, unitatea medicală funcţionează ca spital COVID-19, cu număr maxim de paturi pentru spitalizare continuă, destinat exclusiv tratării pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

În martie anul curent, spitalul a depus la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti o solicitare pentru obţinerea avizului temporar de funcţionare în regim mixt.

„Urmare abrogării Ordinului MS nr.555/2020 şi apariţiei Ordinului MS nr. 434/26.03.2021 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor şi a unităţilor de dializă în contextul pandemiei de COVID-19, modificat ulterior prin Ordinul MS nr. 537/23.04.2021, pentru Spitalul Clinic Colentina a apărut necesitatea depunerii unei noi cereri la DSP Bucureşti, în acord cu noile reglementări, prin care să solicite obţinerea avizului temporar de funcţionare în regim mixt (COVID şi non-COVID)”, se spune în comunicat.

Având în vedere şi îmbunătăţirea situaţiei epidemiologice la nivelul întregii ţării, spitalul respectiv a redactat o nouă solicitare, pe care urmează să o depună la DSP Bucureşti.

„În funcţie de decizia pe care o va lua DSPMB, Spitalul Clinic Colentina va putea să revină la activitatea în regim mixt (COVID şi non-COVID), sau îşi va continua activitatea de spital COVID-19, ca până în prezent”, se mai spune în document.

Reprezentanţii ASSMB mai precizează că, în ciuda dificultăţilor din ultimul an, Spitalul Clinic Colentina „a continuat să asigure asistenţă medicală şi pacienţilor non-COVID, în spaţii special amenajate, dar numai în regim de spitalizare de zi”.

 

Pediatru