Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) intră în studiul clinic „Solidarity”, alături de parteneri de prestigiu, respectiv Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” şi Spitalul Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, din Bucureşti.


Studiul „Solidarity” este desfăşurat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în peste 40 de ţări şi este o cercetare randomizată (alegerea pacienţilor este una aleatorie) ce constă în aplicarea, pentru comparaţie, a patru scheme terapeutice care au mai fost utilizate până în prezent, anunţă SUUMC într-un comunicat de presă.

Aceste scheme s-au dovedit sigure şi eficiente în cazul celor mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu boala COVID-19.

Criteriile de includere şi excludere a pacienţilor care vor fi incluşi în acest program ţin de vârstă, patologii asociate şi comorbidităţi.

Scopul studiului este de a identifica, în cel mai scurt timp posibil, cel mai bun răspuns al subiecţilor la una dintre cele patru scheme de tratament, astfel încât să poată fi implementat, la nivel internaţional, în  tratamentul specific al acestei patologii.

Trebuie precizat faptul că proiectul respectă toate standardele în ceea ce priveşte etica şi siguranţa pacientului, în sensul că toţi subiecţii îşi vor da consimţământul pentru includerea în această cercetare, în deplină cunoştinţă de cauză, după explicarea tuturor etapelor spitaliceşti ce urmează a fi parcurse.

La nivel naţional, proiectul este coordonat de prof. universitar dr. Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, membru al Comitetului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

La nivelul SUUMC, coordonatorul studiului (investigator principal) este colonelul medic şef de lucrări dr. Ion Ştefan, şeful Secţiei Clinice Boli infecţioase.

Echipele implicate în desfăşurarea acestui proiect sunt alcătuite din specialişti în boli infecţioase şi medici rezidenţi în aceeaşi specialitate.