Ministerul Sănătăţii a anunţat duminică faptul că inspectorii sanitari au amendat Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti cu 20.000 de lei, iar pe asistenta care a abandonat brancarda cu pacientul decedat, într-un spaţiu neadecvat, cu de 1.000 de lei.

„Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au finalizat controlul la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor imagini privind manipularea pacienţilor decedaţi. Echipa de inspectori a constatat că imaginile apărute corespund realităţii, brancarda cu pacientul decedat a fost amplasată de către o asistentă medicală într-un loc neadecvat, pe o scară de evacuare în caz de incendiu. Urmare a neregulilor constatate, inspectorii sanitari au amendat SUUB cu suma 20.000 de lei, conform HG nr. 857/2011, art.32., lit.k, iar asistenta care a abandonat brancarda cu pacientul decedat, într-un spaţiu neadecvat, cu suma de 1.000 de lei, conform aceluiaşi act normative”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, conducerii SUUB i s-a pus în vedere ca, în termen de 30 de zile, să identifice şi să amenajeze un spaţiu special pentru pacienţii decedaţi, să revizuiască procedura de manipulare a acestora şi să instruiască personalul medical care se ocupă de astfel de situaţii.

Săptămâna trecută, pe internet, a fost publicată o fotografie în care apare un pacient decedat, înfăşurat într-un cearşaf, care a fost lăsat pe scara interioară a SUUB.