Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş anunţă „o explozie” a cazurilor de varicelă în judeţ, în ultima săptămână fiind evaluaţi zilnic câte trei-patru pacienţi. Doi copii sunt internaţi şi se află sub supraveghere din cauza unor complicaţii.


După doi ani în care nu a fost înregistrat niciun caz de varicelă în Timiş, datorită măsurilor de protecţie anti-COVID  -  purtarea măştii şi izolarea - , în perioada următoare numărul pacienţilor cu aceasta boală ar putea creşte semnificativ, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a unităţii sanitare.

Majoritatea pacienţilor care au ajuns pentru investigaţii în ambulatoriul spitalului au făcut o formă uşoară a bolii.  Doi copii prezintă însă complicaţii: unul dintre ei a dezvoltat o encefalită, dar starea lui este stabilă, iar cel de-al doilea este internat pentru monitorizare şi investigaţii suplimentare, având un sindrom febril prelungit.

„Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecto-contagioasă care duce la apariţia unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată.  Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna şi primavara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri”, se explică în postare.

Perioada de incubaţie poate fi între 10 şi 21 de zile, în majoritatea cazurilor este însă de două săptămâni. Contagiunea maximă este cu 2-3 zile înainte de apariţia erupţiei pe corp, dar continuă şi în timpul formării veziculelor până în momentul în care se desprinde ultima crustă.

„În majoritatea cazurilor, nu este necesară evaluarea în spital, pacienţii rămânând în evidenţa şi monitorizarea medicului de familie. Sunt însă cazuri, ca cele pe care le avem internate în spital, în care pacienţii au dezvoltat o complicaţie şi a fost necesară monitorizarea atentă a acestora. Encefalita se manifestă prin vărsături cauzate de hipertensiune craniană, instabilitate în mers şi dureri de cap, cefalee”, spune asist univ. dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase.

Şi adulţii pot dezvolta forme severe de boală, care se manifestă printr-o suprainfecţie la nivelul pielii şi care poate duce, dacă nu este tratată cu antibiotice, la septicemie. Numărul cazurilor este însă extrem de mic, se precizează în postare. 

„Vaccinarea este cea mai bună metodă de a te proteja. Imunizarea împotriva varicelei nu este, însă, în schema completă de vaccinare a copiilor, dar serul poate fi administrat oricând, după ce micuţii împlinesc vârsta de 9 luni. Este recomandat ca vaccinul să fie administrat până la vârsta de 12 ani, dar şi adulţii pot fi imunizaţi. Vaccinarea asigură o protecţie pe parcursul vieţii, dacă este făcută corect, ceea ce presupune administrarea a două doze la un interval mai mare de 6 săptămâni. Există, însă, posibilitatea contractării bolii în cazul adulţilor care au fost vaccinaţi în copilărie, dar forma pe care o vor face, dacă o vor face, va fi una uşoară”, precizează asist. univ. dr. Adelina Marinescu.

 


Pediatru