În fiecare an, pe 28 mai, comunitatea internaţională marchează Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge, o zi dedicată conştientizării şi sprijinirii pacienţilor, dar şi a donatorilor de sânge, fără de care lupta cu aceste afecţiuni ar fi imposibilă. Cu această ocazie, Societatea Română de Hematologie doreşte să sublinieze importanţa diagnosticării precoce şi a accesului la tratament de ultimă generaţie, şi să ofere informaţii esenţiale despre aceste boli.


În România, aproape 5.000 de persoane sunt diagnosticate cu un tip de cancer de sânge, conform ultimelor date GLOBOCAN. La nivel global, se estimează că, anul, apar 1,24 milioane de cazuri noi, reprezentând aproximativ 6% din totalul cazurilor de cancer. Aceste statistici subliniază necesitatea unor eforturi continue în cercetare, educaţie şi sprijin pentru pacienţi, se arată într-un comunicat. 

„Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge este un moment oportun pentru a atrage atenţia asupra impactului acestor boli şi pentru a sublinia importanţa accesului la diagnosticare şi tratament de calitate. Îi invităm pe toţi cei interesaţi să urmărească dezbaterea online şi să devină astfel parte a efortului nostru de a sprijini pacienţii şi de a promova conştientizarea, la nivel naţional”, a spus prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Societăţii Române de Hematologie.

Pentru a marca această zi, Societatea Română de Hematologie organizează o sesiune online de informare, dedicată pacienţilor, familiilor acestora, profesioniştilor din domeniu şi publicului larg, la care vor participa atât reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, cât şi medici implicaţi în diagnosticarea şi tratamentul cancerelor de sânge. Dezbaterea poate fi urmărită marţi, 28 mai, online, pe canalul de Facebook al Societăţii Române de Hematologie, între 15.00 şi 16.00.

„Mă bucur să văd toate eforturile instituţionale, private şi ale societăţii civile care se fac pentru a îmbunătăţi situaţia bolnavilor oncologici din România. Am sentimentul pozitiv că, după ce am ridicat foarte sus nivelul de conştientizare şi am modificat legislaţia, lucrurile s-au urnit în direcţia bună şi efectele vor fi bune pentru cei care luptă cu orice formă de cancer, cu atât mai mult un cancer de sânge. Susţin extinderea programelor de screening şi diagnostic timpuriu, pentru că ele oferă posibilitatea salvării cât mai multor vieţi, dar şi datorită faptului că e mai uşor să previi sau să tratezi în faza iniţială decât după boala s-a instalat şi efectele devin dramatice”, a spus senatoarea Nicoleta Pauliuc, iniţiatoarea mai mult proiecte legislative în sprijinul bolnavilor oncologici, aparţinătorilor acestora şi supravieţuitorilor de cancer.

Pe 4 iunie se celebrează şi Ziua Supravieţuitorului de Cancer, un prilej de a recunoaşte şi onora curajul şi rezilienţa celor care au învins această boală.

Societatea Română de Hematologie (SRH) este o organizaţie profesională dedicată promovării excelenţei în îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni hematologice, susţinerii educaţiei medicale continue şi promovării cercetării în domeniul hematologiei.

 
Oncolog