Autorităţile sanitare din Statele Unite au autorizat un nou medicament pentru Alzheimer - un tratament mult aşteptat, după lipsa de succes a unui tratament anterior, cu un mecanism similar de acţiune.


Noul tratament, care va fi comercializat de compania farmaceutică Eisai sub numele Leqembi, este recomandat de Agenţia medicamentului din SUA (FDA), la pacienţii care nu au ajuns încă într-un stadiu avansat al bolii, informează AFP şi Agerpres.

Acest medicament reprezintă un progres important în lupta împotriva bolii care afectează circa 6,5 milioane de americani, a subliniat FDA într-un comunicat.

Leqembi, al cărui ingredient activ este numit lecanemab, vizează depozitele proteinei beta-amiloid.

Autorizarea FDA se bazează pe rezultatele studiilor clinice care arată că medicamentul reduce plăcile de amiloid. De asemenea, FDA menţionează rezultatele unor studii clinice extinse, publicate recent într-o jurnal ştiinţific. Realizate pe aproape 1.800 de persoane şi având o durată de 18 luni, cercetările au evidenţiat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienţii trataţi cu lecanemab.

Studiile au scos la iveală şi efecte adverse grave: unii pacienţi trataţi au suferit hemoragii cerebrale. FDA a inclus un avertisment în informaţiile despre medicament.

Acesta este al doilea tratament pentru Alzheimer aprobat recent de FDA, după Aduhelm în iunie 2021 (care folosea o moleculă numită aducanumab). Lansarea acestuia din urmă nu a avut parte de succesul aşteptat. Autorizarea a stârnit controverse, unii experţi criticând lipsa dovezilor privind eficacitatea sa.

Utilizarea sa a fost ulterior limitată la persoanele cu cazuri moderate ale bolii. Un raport recent al Congresului american a criticat preţul exorbitant al tratamentului respectiv.

 
Oncolog