Guvernul ar trebui să interzică exporturile unor anumite medicamente, pentru ca pacienţii să nu rămână fără cele de bază, a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Maramureş, farm. Simina Ardelean Timiş.

”Problema e relativ simplă şi se pare că a fost generată de scăderea în cascadă a preţurilor la unele medicamente, fapt care a determinat producătorii să scoată din fabricaţie această categorie de medicamente, inclusiv imunoglobulina (…) Situaţia e identică de multă vreme la o categorie mult mai largă de medicamente. Pacienţii caută frecvent, în farmacii, anumite medicamente recomandate de medicul specialist şi constată că nu le găsesc. La rândul nostru, întrebăm depozitele, care ne răspund că nu mai aduc anumite medicamente. Consider că singura soluţie ar fi interzicerea exportului pentru o anumită categorie de medicamente, îndeosebi cele de bază, pentru a nu lăsa pacienţii fără medicamentaţie”, a declarat farm. Simina Ardelean Timiş.

Aceasta a precizat că, în cazul crizei de imunoglobulină, preţul de livrare ar fi scăzut, iar depozitele de medicamente din România au decis să nu mai aducă produsul.

“Cred că, în cazul imunoglobulinei, preţul scăzut de piaţă a determinat producătorul să nu mai fabrice acest medicament. Cred că e singură explicaţie posibilă. Dar consider că autorităţile române în domeniu ar trebui să verifice distribuitorii naţionali, să vadă cantitatea intrată în ţară, dar şi cantitatea exportată, fireşte dacă operaţiunile au fost efectuate. E un lucru deja foarte bine cunoscut că depozitele de medicamente exportă medicamente, adeseori în defavoarea pacientului şi chiar pun în pericol viaţa unor persoane care, poate, depind de anumite medicamente. Asemenea practici sunt interzise în alte ţări europene şi consider că şi la noi aceste operaţiuni ar trebui sancţionate foarte dur”, a precizat

Conform acesteia, depozitele de medicamente din toată ţara fac profituri “uriaşe”, la nivel regional operând mai multe companii, majoritatea cu capital străin, care deţin o pondere importantă pe piaţa transilvană.

 

Sursa: Medical Manager