Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, vorbeşte înr-un interviu acordat MedicHub despre importanţa vaccinării, dar şi despre revenirea la o viaţă normală. „O revenire la un scenariu relativ normal cred că va fi abia peste un an – în cel mai fericit caz, finalul acestui an - începutul anului 2022. Depinde de imunizarea populaţiei, de felul cum va merge vaccinarea”, spune Ştefan Dascălu.


Ce trebuie să ştim despre cele trei vaccinuri care sunt autorizate în UE, în prezent?

Ştefan Dascălu: Din punctul de vedere al principiului imunologic, toate se folosesc de proteina spike din cadrul virusului SARS-CoV-2. Deci, agentul imunogen din cadrul acestor vaccinuri este proteina spike. Singura principală diferenţă dintre ele este metoda de livrare şi anume două sunt pe principiulul ARN mesager, iar cel de la Oxford e pe principiul de vector viral. Eficacitatea lor, în urma studiilor clinice, au fost demonstrate drept foarte bune. Principiul de eficatitate la Moderna şi Pfizer fiind de peste 90%, iar la Oxford, în funcţie de dozaj, rezultele preliminare ale unui studiu în faza a treia spuneau să poate ajunge şi până la 90% dacă regimul de dozaj este administrat în prima doză mai mică, iar a doua mai mare. Evident că se continuă studiile de evaluare a eficacităţii.


Ce ne puteţi spune despre reacţiile adverse ale acestor vaccinuri?

Ştefan Dascălu: Ceea ce trebuie ca toată lumea să înţeleagă este că aceste reacţii adverse postvaccinale sunt absolut normale. Ele se petrec la un număr mic de persoane. Personalul medical este pregătit pentru a face faţă unei astfel de situaţii, în sensul că există tratamentul necesar la centrul de vaccinare. Din câte am înţeles, în România, persoanele care au avut reacţii adeverse mai grave şi-au revenit, sunt lucruri la care ne aşteptam, se petrec la un număr mic de pacienţi. Iar riscul complicaţiilor de la vaccin comparat cu riscul complicaţiilor de la boala în sine este incomparabil de mic.


Ce ar trebui să ştie un pacient cu o boală cronică înainte să se vaccineze?

Ştefan Dascălu: În primul şi în primul rând, vaccinurile sunt recomandate persoanelor cu boli cronice, în general. Există anumite excepţii şi este la latitudinea medicului curant al pacientului dacă va recomanda sau nu vaccinul. În general, vaccinurile sunt recomandate persoanelor care suferă de afecţiuni cronice tocmai pentru că acestea sunt mult mai predispuse complicaţiilor în urma bolii. Ţinând cont că profilul vaccinurilor este foarte bun, acestea sunt recomandate persoanelor care suferă de diverse afecţiuni, inclusiv de afecţiuni autoimune. În Marea Britanie, foarte multe afecţiuni autoimune sunt incluse pe lista de vaccinare, trebuie să înţelegem şi principiul acesta de imunitate în mediul natural. Orice persoană este expusă zilnic la diverşi agenţi microbieni cu potenţial infecţios, noi suntem expuşi în mod continuu acestor antigeni în urma cărora dezvoltăm imunitate. Practic, principiul vaccinării este unul foarte similar - noi ne antrenăm răspunsul imunitar fără să contactăm boala. Şi din acest punct de vedere sunt recomandate şi persoanelor vulnerabile.


Cât la sută din populaţie ar trebui să se vaccineze ca să scăpăm de această pandemie?

Ştefan Dascălu: Estimările sunt în jur de 70%, poate chiar 80% din populaţie. Dar trebuie să înţelegem că, atunci când se atinge această cifră, boala în sine nu dispare, ci răspândirea virusului este atât de îngreunată, încât, în timp, va ajunge să dispară din circulaţie. Chiar şi un procent mai scăzut al imunizării va avea un impact asupra transmiterii virusului. Şi dacă atingem un procentaj de 20%, transmiterea virusului va fi îngreunată.


Cine ar fi mai potrivit să se ocupe de campania de vacinare? Cine ar trebui să promoveze vaccinarea?

Ştefan Dascălu: Din acest punct de vedere cred că toate organismele competente ar trebui să aibă partea lor de jucat. Competenţa trebuie să existe şi din punct de vedere logistic, şi din punct de vedere al comunicării. Este foarte important ca mesajul trimis de autorităţile locale să fie unul pertinent şi unul care să poată ajunge la diverse categorii profesionale, sociale etc. Mesajele trebuie gândite, astfel încât ele să ajungă la publicul-ţintă. Implicarea medicilor, a oamenilor de ştiinţă în explicarea fenomenului este absolut esenţială.


Există diverse teorii ale conspiraţiei şi mulţi oameni sunt sceptici cu privire la vaccin. Ce le transmiteţi acestora?

Ştefan Dascălu: Scepticismul acesta este mai virulent decât infecţia cu noul coronavirus în sine. Tocmai de aceea trebuie să existe transparenţă în livrarea mesajului şi toate lucrurile legate de reacţiile adverse trebuie să fie cunoscute şi discutate. Iar persoanele care rămân în continuare sceptice în urma accesului la aceste informaţii, nu ştiu dacă vor putea fi convinse în vreun fel.


Ce mesaj aveţi pentru medicii care sunt în prima linie încă de la începutul pandemiei?

Ştefan Dascălu: Mesajul meu este să continue şi să lupte la fel de eroic cum au făcut-o până acum, să păstreze această apărare a populaţiei în faţa duşmanului care este acest virus nou. Şi să aibă încredere că împreună vom putea să scăpăm de această pandemie care ne-a „mâncat” zilele tuturor, încă de la începutul anului trecut.


Când vom scăpa de pandemie?

Ştefan Dascălu: Depinde cum o definim, pentru că vom ajunge să ne obişnuim cu boala, în sensul că virusul va mai fi în circulaţie, dar nu va mai genera aceste cazuri severe, în momentul în care vom atinge un nivel al imunizării colective suficient de bun. Până atunci, va trebui să păstrăm măsurile de protecţie. O revenire la un scenariu relativ normal cred că va fi abia peste un an – în cel mai fericit caz, finalul acestui an - începutul anului 2022. Depinde de imunizarea populaţiei, de felul cum va merge vaccinarea.

Foto: Arhiva personală


ORL