Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis să menţină nivelul maxim de alertă cu privire la pandemia COVID-19, la trei ani după ce organizaţia a declarat boala o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.


Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a urmat recomandările Comitetului de urgenţă privind reglementările în domeniul sanitar la nivel internaţional referitoare la COVID-19, reunit vineri la nivel de experţi pentru a 14-a oară şi care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul reprezentat în continuare de SARS-CoV-2, relatează AFP, Reuters şi Agerpres.

Tedros Adhanom Ghebreyesus anunţase deja că, în opinia sa, este prematură ridicarea celui mai înalt nivel de alertă privind pandemia de COVID-19.

Pandemia se află probabil într-un „punct de tranziţie” şi are în continuare nevoie de o gestionare atentă pentru „atenuarea potenţialelor consecinţe negative” a precizat OMS într-un comunicat.

Peste 6,8 milioane de persoane şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea, în urmă cu trei ani, a pandemiei de COVID-19, care a afectat toate ţările de pe glob.

Apariţia vaccinurilor şi a tratamentelor a schimbat considerabil cursul pandemiei din 2020. Directorul general al OMS şi-a exprimat speranţa că se va ridica starea de urgenţă de sănătate publică în acest an, în condiţiile în care accesul la instrumente eficiente împotriva virusului poate fi îmbunătăţit la nivel global.





ORL