Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au declarat că lucrează cu experţi, pentru a găsi un nou nume, mai puţin discriminatoriu şi mai puţin stigmatizant, pentru variola maimuţei.


Decizia OMS a venit după ce peste 30 de oameni de ştiinţă au luat atitudine, în urmă cu o săptămână, legat de „nevoia urgentă” pentru o denumire mai puţin discriminatorie şi mai puţin stigmatizantă, atât pentru virus, cât şi pentru boala pe care o cauzează, informează BBC.

Ei au mai arătat că menţiunile permanente la virusul variolic ca fiind „african” sunt atât incorecte, cât şi discriminatorii. În timp ce 72 de decese au fost raportate în ţările unde virusul este deja endemic, niciunul nu s-a înregistrat în cele 32 de ţări nou afectate.

Reprezentanţii OMS au mai spus că se va organiza un comitet de urgenţă săptămâna viitoare, pe 23 iunie, pentru a determina dacă epidemia de variolă a maimuţei reprezintă o urgenţă în materie de sănătate publică internaţională. Acesta este nivelul cel mai ridicat de alertă care ar putea fi emis de agenţia sanitară a Naţiunilor Unite, nivel care nu se aplică, la ora actuală, decât pandemiei de COVID-19 şi poliomielitei, se arată pe site-ul ONU.

„Epidemia mondială de variola maimuţei e neobişnuită şi preocupantă. De aceea, am decis să convoc, săptămâna viitoare, comitetul de urgenţă, în virtutea Regulamentului sanitar internaţional, pentru a evalua dacă această recrudescenţă reprezintă o urgenţă de sănătate publică”, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organizaţia estimează că „utilizarea judicioasă” a vaccinurilor poate face faţă bolii. „Este esenţial ca vaccinurile să fie disponibile, în mod echitabil, peste tot, acolo unde e nevoie”, a insistat dr. Tedors, precizând că aprovizionarea cu vaccinuri e limitată.

În acest stadiu, vaccinarea în masă nu este nici necesară, nici recomandată, se mai arată pe site-ul ONU. Controlul epidemiei ar trebui să se bazeze în principal pe măsuri de sănătate publică – supraveghere, depistarea contacţilor, izolarea şi îngrijirile acordate pacienţilor.





Alergologia