Din aceeași categorie
În perioada 10–16 martie 2025 se desfășoară Săptămâna de Conștientizare a Creierului, o campanie globală organizată de Dana Foundation, în colaborare cu instituții academice, organizații non-profit și centre de cercetare din întreaga lume, dedicată conștientizării publicului larg despre progresele înregistrate în domeniul cercetării creierului.
În acest context, Asociația pentru Sănătatea Creierului a atras atenția asupra importanței sănătății creierului și a prevenției bolilor neurologice. Totodată, au fost evidențiate statisticile disponibile în prezent privind numărul de români diagnosticați cu diverse afecțiuni, precum și progresele înregistrare în ceea ce privește diagnosticarea, tratamentul și gestionarea acestor afecțiuni.
Astfel, citând statisticile Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), reprezentanții asociației au arătat că în ultimii cinci ani, în România, media persoanelor nou diagnosticate cu Alzheimer a fost de 8.027 persoane/an, înregistrându-se o creștere cu 48% față de 2020. Din numărul total de pacienți, 61% sunt femei, iar 57% provin din mediul urban.
Gestionare interdisciplinară
„Dacă până în prezent boala Alzheimer a fost gestionată de către medicii psihiatri, fiind diagnosticată în stadii avansate, datorită progreselor realizate în ultimii ani în diagnosticarea și tratamentul ei, neurologii vor prelua un rol mai mare, gestionarea bolii rămânând însă interdisciplinară”, menționează reprezentanții Asociației pentru Sănătatea Creierului, într-un comunicat de presă.
„La nivel internațional au fost dezvoltate tratamente care ajută în stadiile incipiente ale bolii, în țara noastră estimându-se ca un astfel de tratament să fie disponibil începând cu 2025-2026”, adaugă aceștia.
În ceea ce privește scleroza multiplă, în 2023, în țara noastră, au fost diagnosticate 1.047 de noi cazuri de scleroză multiplă, în creștere cu 46% față de 2020. În același timp, din totalul de 7.961 de persoane cu scleroză multiplă, aproximativ 70% au primit tratament, proporția înregistrând o scădere în 2024.
Cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi
În cazul bolii Parkinson, numărul persoanelor nou diagnosticate a fost de 10.032 persoane în 2023, o creștere cu 42% față de 2020, cu o medie în ultimii cinci ani de 8.484 persoane/an. Numărul cazurilor este ușor mai ridicat la femei decât la bărbați (55%), cei mai mulți pacienți, 56%, provenind din mediul urban.
În plus, potrivit estimărilor, la nivel internațional, până în anul 2050, este așteptată o dublare a numărului de persoane diagnosticate, boala Parkinson fiind afecțiunea neurologică cu cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi înregistrate, atrag atenția reprezentanții Asociației.
În România nu se cunoaște numărul total al persoanelor afectate de Parkinson, estimarea fiind de aproximativ 80.000 persoane.
Una din șapte persoane are migrenă
Atunci când vorbim despre migrenă, date existente în prezent arată că aceasta se întâlnește la una din șapte persoane, estimarea pentru România fiind de 2,3 milioane de oameni.
„Dată fiind lipsa unui diagnostic la medicii de familie, nu se înregistrează date oficiale despre numărul celor care suferă de această afecțiune neurologică. În ultimii ani s-au descoperit însă noi linii de tratamente, ceea ce face ca povara celor care se confruntă cu migrena cronică să cunoască îmbunătățiri substanțiale”, se mai arată în comunicatul de presă amintit.
În cazul epilepsiei, media ultimilor cinci ani este de 13.860 cazuri nou diagnosticate/an, cu o creștere față de 2020 de 15%. La finalul anului 2023, numărul bolnavilor din țara noastră era de 129.810 persoane. Proporția femei/bărbați este aproape egală, în mediu rural înregistrându-se 47% dintre cazurile noi.
alzheimerparkinsonafectiuni neurologicesaptamana de constientizare a creierului