Ţările UE ar trebui să accelereze vaccinarea copiilor împotriva COVID-19, a anunţat Comisia Europeană, când a prezentat strategia sa privind ieşirea din faza de urgenţă a pandemiei. Un alt obiectiv îl reprezintă dezvoltarea de noi medicamente antivirale.


Odată cu scăderea numărului de cazuri şi de decese asociate COVID-19, Uniunea Europeană a intrat într-o nouă fază a pandemiei, în care testarea şi raportarea în masă a cazurilor pozitive nu mai sunt necesare, a declarat comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, citată de Reuters şi Agerpres.

Însă noi creşteri ale numărului de cazuri de COVID-19 sunt încă posibile, în contextul în care virusul SARS-CoV-2 va continua să dezvolte mutaţii şi, din acest motiv, ţările UE trebuie să dispună de planuri care să le permită să revină rapid la starea de urgenţă sanitară. Ele ar trebui, de asemenea, să accelereze vaccinările, a adăugat comisarul european.

Într-un document care prezintă strategia UE pentru faza post-urgenţă a pandemiei, Bruxelles-ul a îndemnat guvernele europene să continue să depună eforturi pentru imunizarea persoanelor încă nevaccinate, în special a copiilor, înainte de începerea noului an şcolar.

Vaccinările se află sub pragul de 15% la copiii europeni cu vârste între 5 şi 9 ani, cea mai mică grupă de vârstă pentru care vaccinurile anti-COVID-19 au fost autorizate în Europa. Prin comparaţie, peste 70% din adolescenţii europeni din grupa de vârstă 15-17 ani sunt deja vaccinaţi împotriva noului coronavirus.

Comisia Europeană a anunţat, de asemenea, că va sprijini dezvoltarea unor noi medicamente împotriva COVID-19, în special a antiviralelor. UE „va explora posibilitatea de a sprijini proiecte ce vizează dezvoltarea de antivirale”, a precizat Comisia Europeană.

Pastilele antivirale dezvoltate împotriva COVID-19 de grupurile farmaceutice Pfizer şi Merck sunt deja autorizate pentru utilizare în Uniunea Europeană. Însă administrarea lor a fost până acum limitată, din mai multe motive, cum ar fi scăderea în intensitate a pandemiei, preţurile ridicate ale acestor medicamente şi proceduri naţionale destul de complicate privind prescrierea lor.

Executivul Uniunii Europene a anunţat, de asemenea, că va sprijini dezvoltarea unei noi generaţii de vaccinuri anti-COVID, care să ofere o protecţie mai robustă şi mai îndelungată împotriva infecţiei provocate de SARS-CoV-2 şi a transmiterii sale.

 

 

ORL