Studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieaganu” din Cluj-Napoca sunt implicaţi în două noi iniţiative destinate gestionării epidemiei de SARS-CoV-2. Viitorii medici s-au alăturat echipei de voluntari din cadrul DSP Cluj şi, în paralel, organizează o campanie de donare de plasmă convalescentă, ce se foloseşte pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 aflaţi în stare critică.


Aproximativ 120 de studenţi de la UMF „Iuliu Haţieganu” lucrează zilnic, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Cluj, în realizarea anchetelor epidemiologice şi a deciziilor de carantinare, respectiv de izolare a fiecărei persoane depistate pozitiv cu virusul Sars-CoV-2 sau care a intrat în contact cu o persoană infectată cu acest virus.

Ionuţ Dumitru, student în anul IV la Facultatea de Medicină, spune că experienţa sa în cadrul voluntariatului la DSP Cluj este una aparte şi plină de satisfacţii: „Activitatea se desfăşoară în felul următor: preluăm un caz confirmat pozitiv, discutăm cu pacientul, realizăm ancheta şi luăm legătura cu contacţii acestuia. Chiar dacă acest lucru poate părea unul foarte rece şi lipsit de orice implicare personală, de fapt, munca este una cu totul deosebită fiindcă, în cele din urmă, realizăm o conexiune cu oamenii, le ascultăm îngrijorările, empatizăm şi îi ajutăm să depăşească momente dificile din viaţa lor.”

Daniela Stan, studentă în anul II şi, de curând, voluntar în cadrul DSP Cluj, mărturiseşte că nu şi-a putut imagina până acum munca istovitoare a celor de la Direcţia de Sănătate Publică, până când nu a început să lucreze alături de ei la efectuarea anchetelor epidemiologice: „Sunt pe deplin încrezătoare că noi, voluntarii, împreună cu doctorii, care ne îndrumă mereu cu drag, am creat o echipă ce va reuşi să contribuie la îmbunătăţirea acestei situaţii anevoioase în care ne aflăm. Virusul ne ţine la o distanţă de cel puţin doi metri unul faţă de celălalt, dar dorinţa de a ne revedea cu bine la sfârşitul pandemiei ne aduce pe toţi mai aproape decât oricând.”


Campania „Donează plasmă, fii erou!”

În paralel cu activitatea de voluntariat, studenţii medicinişti au demarat şi campania „Donează plasmă, fii erou!” cu sprijinul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca.

În săptămâna 2-6 noiembrie, toţi pacienţii vindecaţi de COVID-19, care sunt eligibili pentru donare şi care doresc să ofere ajutor pacienţilor aflaţi în stare gravă, sunt invitaţi să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină situat pe Str. Nicolae Bălcescu nr. 18, Cluj-Napoca, în intervalul orar 7.30 – 13.30.

Numărul cazurilor de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 continuă să crească, iar tratamentul pentru afecţiunea provocată de acest virus se află încă sub semnul întrebării. Până la aprobarea unui vaccin, cel mai sigur şi eficient tratament pentru bolnavii de COVID-19 este transfuzia de plasmă convalescentă, provenită de la pacienţii vindecaţi. Având în vedere faptul că opţiunile de tratament pentru bolnavii infectaţi cu COVID-19, aflaţi în stare critică, sunt limitate, plasma convalescentă ar putea fi o opţiune terapeutică eficientă, cu dovezi promiţătoare în ceea ce priveşte ameliorarea simptomelor şi reducerea mortalităţii.

„Pregătirea campaniei a reprezentat o provocare pentru noi, deoarece contextul epidemiologic actual impune atât reducerea numărului de voluntari care se pot implica activ la Centrul de Transfuzie, cât şi imposibilitatea promovării fizice a evenimentului. Astfel, am lucrat mult online, promovând campania pe reţelele de socializare şi lansând pagina web a proiectului www.doneazasangefiierou.ro, pentru ca apelul nostru pentru donarea de plasmă convalescentă să ajungă cât mai departe. Noi credem că donatorii sunt cu adevărat eroi”, transmite Damian Marc, student în anul IV la Facultatea de Medicină şi coordonatorul campaniei.

Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj-Napoca este cunoscută deja pentru numeroasele proiecte pe care le organizează atât pentru studenţi, cât şi pentru membrii comunităţii clujene.

Campania „Donează sânge, fii erou” este una dintre cele mai cunoscute iniţiative civice prin care se promovează beneficiile donării de sânge şi care a mobilizat sute de donatori.