România ocupă locul 2 în topul ţărilor din Europa care utilizează iraţional antibiotice. În acest context, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR) trage un semnal de alarmă privind acest fenomen prin organizarea Campaniei Naţionale Antibioticum.

În săptămâna 4-8 noiembrie, atât în mediul online, cât şi în centrele universitare în care activează cele opt asociaţii locale, membre FASFR, se vor desfăşura activităţi de informare a publicului larg care să răspundă populaţiei la următoarele întrebări:

•        Ce sunt antibioticele, când şi cum se utilizează?

•        Cine recomandă un antibiotic?

•        Ce este o antibiogramă?

•        Ce este rezistenţa la antibiotice?

•        Ce pot face eu pentru combaterea rezistenţei la antibiotice?

Săptămâna Antibioticum va fi marcată în mediul online prin publicarea materialelor informative referitoare la antibiotice şi la istoria fenomenului de rezistenţă bacteriană la antibiotice pe pagina de Facebook a Federaţiei, dar şi prin diseminarea unui chestionar menit să susţină alcătuirea unei statistici privind situaţia actuală a utilizării de antibiotice în România. Materialele sunt destinate atât publicului larg, cât şi personalului specializat din domeniul sănătăţii.

Chestionarul poate fi accesat aici: https://bit.ly/2WvofJm.

Pentru a lupta împotriva fenomenului de rezistenţă a bacteriilor la antibiotice, folosiţi aceste medicamente doar la recomandarea şi conform îndrumării medicului, nu întrerupeţi tratamentul înainte de termen, nu folosiţi antibiotice neutilizate rămase de la un alt tratament, nu împrumutaţi antibiotice altor persoane şi nu solicitaţi farmacistului antibiotice fără reţetă! Respectarea riguroasă a normelor de igienă, vaccinarea şi prepararea optimă a mâncării joacă de asemenea un rol important.