Compania biofarmaceutică Gilead Sciences, Inc. anunţă rezultatele a trei studii retrospective, privind tratamentul în lumea reală a pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19 - rezultate care completează dovezile ştiinţifice existente cu privire la impactul remdesivir asupra ratei de mortalitate şi spitalizare.


Prezentate la Forumul Internaţional de Microbiologie (World Microbe Forum - WMF), cele trei analize au scos în evidenţă că, în studiile din lumea reală, pacienţii care au primit remdesivir au avut un risc semnificativ mai redus de mortalitate, în comparaţie cu grupurile de control, se arată într-un comunicat.

Rezultatele au fost identificate în mod constant, de la debutul pandemiei până în prezent, în regiuni şi ţări diferite. Două dintre studii au identificat, de asemenea, că pacienţii trataţi cu remdesivir aveau o probabilitate semnificativ crescută de externare din spital, până în ziua a 28-a.

Cele trei studii au inclus 98.654 pacienţi spitalizaţi cu COVID-19. Două studii retrospective au analizat tendinţele şi rezultatele tratamentului în SUA, prin analiza bazelor de date HealthVerity şi Premier Healthcare. Cea de-a treia analiză a comparat rezultatele clinice ale pacienţilor cărora li s-a administrat un tratament de 10 zile cu remdesivir, în faza de extindere a studiului global de tip open-label SIMPLE-Severe, ce includea pacienţi care au primit tratamentul standard, incluşi într-un studiu de cohortă longitudinală.

Toate cele trei analize au folosit obiective predefinite, metodologii considerate standard de bună practică şi au fost realizate în colaborare cu experţi independenţi pentru a cerceta eficacitatea în lumea reală a tratamentului.  Alte cercetări de tip studii din lumea reală pentru remdesivir sunt în curs de desfăşurare în prezent, iar rezultatele şi concluziile lor pot varia.

În timp ce studiile clinice randomizate (RCT) rămân cel mai bun instrument pentru evaluarea eficacităţii şi a siguranţei unui tratament, studiile din lumea reală (RWE) furnizează date importante despre utilizarea unui tratament în practica clinică şi pot completa datele din studiile clinice, se arată în comunicat.

„Aceste studii au o importanţă semnificativă într-o pandemie, în care managementul clinic al unei boli continuă să evolueze dincolo de rezultatele din studii clinice, astfel încât profesioniştii din sănătate caută mereu ghidaj din partea studiilor din lumea reală pentru a lua decizii de tratament în timp real”, se mai arată în document.

În Statele Unite, remdesivir este indicat adulţilor şi pacienţilor pediatrici (cu vârsta de 12 ani şi peste şi cu o greutate de cel puţin 40 kg), în tratamentul COVID-19 care necesită spitalizare.


Farmacist